Бејрут: Како се снаћи у граду без улица?

Људи који живе у престоници Либана, као и у многим другим градовима, уместо адресама, описују локације на основу њихових знаменитости.

Путовања 03.06.2015 | 08:49
Бејрут: Како се снаћи у граду без улица?

Када покушате да нађете неко место у Бејруту, добићете инструкције како да пратите “траг” одређених споменика и грађевина, уместо назива улица кроз које треба да прођете. Најчешћи оријентири су хотел Холидаy Инн уништен у току рата и Кахраба Лубнан, електродистрибутер чији светлећи знак никад није у потпуности радио, али и поједине продавнице и ресторани.

Штавише, неки од ових омиљених и свима у Бејруту познатих локација, могу да нестану с лица земље, али се и даље користе као смерница. То је, рецимо, случај са старим позориштем Медина.

Пре неколико година, либанска дизајнерска фирма чак је представила идеју да се чувена места у граду категоризују и означе од А до Д, при чему би “Д” значило да је место “мртво” или померено на неку другу локацију.

Посетиоцима би такве ознаке мало значиле. Већина се губи у лавиринту улица, а нема табли које би вам показале да се налазите на правом месту.

Бахи Губрил, Либанац који је одрастао у Лондону, преузео је обавезу да мапира Бејрут. Тако је настала фирма Заwариб која објављује разне атласе и мапе, укључујући и оне са улицама либанске престонице. Штавише, направљена је и мапа аутобуских линија.

Чудни начин сналажења у Бејруту заправо није тако нелогичан као што се чини. Истраживачи кажу да када се људи оријентишу, прво траже истакнута обележја. Затим скрећу у другу улицу и проналазе другу знаменитост, а у мислима те две локације повезују одређеном рутом. Тако наши мозгови могу да мапирају цео град.

Мапе, ако су добро направљене, постају помоћно средство нашег знања. Оне нас такође позивају да неко урбано окружење истражимо из различитих углова.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

КО ТО ТАМО ПИШЕ

03.06.2015 13:38

ВРЛО ЈЕ ЗАНИМЉИВО ПИСАТИ ОНО ШТО НИСИ ВИДИО. ГЛУПОСТИ. И НИЈЕ ГУБРИЛ НЕГО СЕ ЧИТА ЏИБРИЛ, ПАПЦИ ЈЕДНИ. ПА ФИНО ОТИЂИТЕ ДА ВИДИТЕ СОЛИДАИРЕ, ОДНОСНО ДОWНТОWН, И ДА ВАМ ОЧИ СТАНУ.

ОДГОВОРИТЕ