Најбољи ресторан на свијету је у Шпанији

Авангардни шпански ресторан Ел Целлер де Цан Роца добио је титулу најбољег у конкуренцији 50 ресторана из свих дијелова свијета.

Свијет 03.06.2015 | 08:33
Најбољи ресторан на свијету је у Шпанији

Ел Целлер де Цан Роца је ресторан у граду Гирона, у шпанској покрајини Каталонији који су отворили 1986. године браћа Јоан, Јосеп и Јорди. У свом садашњем облику изграђен је 2007.

Ресторан фамилије Роца увијек је имао одличне критике, а има три Мицхелинове звјездице.

У 2013, он је проглашен за најбољи ресторан на свијету од стране магазина Рестаурант, након што двије године прије тога држао друго мјесто. У 2014, он поново је био други најбољи ресторан на свијету да би га ове године часопис Рестаурант још једном прогласио најбољим ресторан на свијету.

Прошлогодишњи побједник, дански ресторан Нома познат по необичним јелима попут дубоко пржене маховине, пао је на треће мјесто, док је на другом Остериа Францесцана. У топ десет нема ниједног француског ресторана, а најбоље пласирани британски је седмопласирани Хестон Блументхал'с Диннер.

Листа најбољих свјетских ресторана саставља се од гласова 900 међународних стручњака у области угоститељства.

Шефови Јорди Роца, Јоан Роца и Јосепх Роца на преузимању награде

"Била је ово изузетно узбудљива година са различитим кулинарским способностима које славимо овдје вечерас", рекао је уредник листе Wиллиам Дреw. "Док расте апетит за постизање нових гастрономских висина, и даље се осјећамо привилегованим јер учествујемо у овом путовању пуном открића и поносни смо што окупљамо ову јединствену заједницу невјероватних талената у кулинарској индустрији".

Извор: Клиx.ба

Коментари / 0

Оставите коментар