Najbolji restoran na svijetu je u Španiji

Avangardni španski restoran El Celler de Can Roca dobio je titulu najboljeg u konkurenciji 50 restorana iz svih dijelova svijeta.

Svijet 03.06.2015 | 08:33
Najbolji restoran na svijetu je u Španiji

El Celler de Can Roca je restoran u gradu Girona, u španskoj pokrajini Kataloniji koji su otvorili 1986. godine braća Joan, Josep i Jordi. U svom sadašnjem obliku izgrađen je 2007.

Restoran familije Roca uvijek je imao odlične kritike, a ima tri Michelinove zvjezdice.

U 2013, on je proglašen za najbolji restoran na svijetu od strane magazina Restaurant, nakon što dvije godine prije toga držao drugo mjesto. U 2014, on ponovo je bio drugi najbolji restoran na svijetu da bi ga ove godine časopis Restaurant još jednom proglasio najboljim restoran na svijetu.

Prošlogodišnji pobjednik, danski restoran Noma poznat po neobičnim jelima poput duboko pržene mahovine, pao je na treće mjesto, dok je na drugom Osteria Francescana. U top deset nema nijednog francuskog restorana, a najbolje plasirani britanski je sedmoplasirani Heston Blumenthal's Dinner.

Lista najboljih svjetskih restorana sastavlja se od glasova 900 međunarodnih stručnjaka u oblasti ugostiteljstva.

Šefovi Jordi Roca, Joan Roca i Joseph Roca na preuzimanju nagrade

"Bila je ovo izuzetno uzbudljiva godina sa različitim kulinarskim sposobnostima koje slavimo ovdje večeras", rekao je urednik liste William Drew. "Dok raste apetit za postizanje novih gastronomskih visina, i dalje se osjećamo privilegovanim jer učestvujemo u ovom putovanju punom otkrića i ponosni smo što okupljamo ovu jedinstvenu zajednicu nevjerovatnih talenata u kulinarskoj industriji".

Izvor: Klix.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar