Сенат усвојио "Акт о слободи САД"

Амерички Сенат усвојио је закон којим се забрањује неограничено прикупљање података о електронским комуникацијама Американаца и реформише амерички програм за надзор који је обухватао милионе забележених телефонских разговора америчких држављана, јавиле су агенције.

Свијет 03.06.2015 | 07:39
Сенат усвојио "Акт о слободи САД"

Документ, који је назван "Акт о слободи САД", раније је прошлог месеца усвојио Представнички дом и сада треба да буде поднет на потписивање америчком председнику Бараку Обами.

Обама је на "Твитеру" навео да ће потписати закон "чим га добије".

"Драго ми је да је Сенат коначно усвојио Акт о слободи САД. Он штити грађанске слободе и нашу националну безбедности", навео је он а преноси Ројтерс.

Бела кућа је раније саопштавала да је председник САД спреман да подржи законски предлог, јер га сматра разумним компромисом.

"Акт о слободи" уводи ограничења на програме Агенције за националну безбедност (НСА) за електронско праћење, наводе синоћ агенције.

Ројтерс наводи да ће овим законом бити окончан систем који је изложио бивши сарадник НСА Едвард Сноуден 2013. године.

Британска агенција наводи да је усвајање Акта у савезу демократа и неких од најконзервативнијих сенатских републиканаца, победа за демократу Обаму и неуспех лидера сенатске републиканске већине, Мича Мекконела.

Коментари / 0

Оставите коментар