Senat usvojio "Akt o slobodi SAD"

Američki Senat usvojio je zakon kojim se zabranjuje neograničeno prikupljanje podataka o elektronskim komunikacijama Amerikanaca i reformiše američki program za nadzor koji je obuhvatao milione zabeleženih telefonskih razgovora američkih državljana, javile su agencije.

Svijet 03.06.2015 | 07:39
Senat usvojio "Akt o slobodi SAD"

Dokument, koji je nazvan "Akt o slobodi SAD", ranije je prošlog meseca usvojio Predstavnički dom i sada treba da bude podnet na potpisivanje američkom predsedniku Baraku Obami.

Obama je na "Tviteru" naveo da će potpisati zakon "čim ga dobije".

"Drago mi je da je Senat konačno usvojio Akt o slobodi SAD. On štiti građanske slobode i našu nacionalnu bezbednosti", naveo je on a prenosi Rojters.

Bela kuća je ranije saopštavala da je predsednik SAD spreman da podrži zakonski predlog, jer ga smatra razumnim kompromisom.

"Akt o slobodi" uvodi ograničenja na programe Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) za elektronsko praćenje, navode sinoć agencije.

Rojters navodi da će ovim zakonom biti okončan sistem koji je izložio bivši saradnik NSA Edvard Snouden 2013. godine.

Britanska agencija navodi da je usvajanje Akta u savezu demokrata i nekih od najkonzervativnijih senatskih republikanaca, pobeda za demokratu Obamu i neuspeh lidera senatske republikanske većine, Miča Mekkonela.

Komentari / 0

Ostavite komentar