Услови за рад новинара - никад гори

Предсједник Синдиката медија Црне Горе Маријана Цамовић рекла је да слободе медија нема док нису слободни они који их чине, наводећи да услови за рад никад нису били гори.

Регион 02.06.2015 | 22:31
Услови за рад новинара - никад гори

Цамовићева је истакла да је ниво слободе медија у Црној Горни такав да професију напушта свако ко успије да нађе било какав други посао.

Она је на Скупштини Европске федерације новинара /ЕФЈ/, која је данас почела у Будви, подсјетила да су од почетка године у Црној Гори затворена четири медија, а да око 15 медија има блокиране рачуне, док су према подацима Централне банке, некима од њих рачуни блокирани и годинама.

Предсједник ЕФЈ Могенс Блицхер Бјерегард рекао је да су сигурност, права и радна мјеста били и биће три кључне ријечи у ЕФЈ, као и да се у Европи до сада није посвећивало пуно пажње сигурности.

Шефи Мисије ОЕБС у Црној Гори Јанина Хребичкова упитала је како новинари могу бити независни и слободни ако се њихова радна права не поштују у потпуности.

"Ми у Мисији ОЕБС чврсто вјерујемо да само са слободном и плуралистичком медијском сценом, у којој постоји успостављен и прихваћен одговарајући баланс између законодавног оквоира, професионалних принципа и добро координисане медијске саморегулације, адекватне медијске слободе и услови за даљи развој медија могу бити загарантовани", рекла је Хребичкова.

Хребичкова је оцијенила да су у посљедњој деценији остварени важни резултати у поштовању медијских права и слобода у земљи, захваљујући многим црногорским и међународним чиниоцима, као и да је потребно урадити још доста тога.

Предсједник Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа навела је да је непуну годину од доношења сета медијских закона стање на српској медијској сцени значајно погоршано.

Према њеним ријечима, у приватним медијима у Србији не постоје синдикати, послодавци не дозвољавају синдикално организовање, а у страху од отказа запослени прихватају ниске и нередовне плате и несигуран радни статус.

"Расту цензура и аутоцензура, а умјесто слободних Србија има контролисане медије", закључила је Чабаркапа.

Генерални секретар Медијске организације за југоисточну Европу Оливер Вујовић поручио је да је једини начин да се нешто позитивно уради то да се покаже стварна солидарност.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар