Uslovi za rad novinara - nikad gori

Predsjednik Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović rekla je da slobode medija nema dok nisu slobodni oni koji ih čine, navodeći da uslovi za rad nikad nisu bili gori.

Region 02.06.2015 | 22:31
Uslovi za rad novinara - nikad gori

Camovićeva je istakla da je nivo slobode medija u Crnoj Gorni takav da profesiju napušta svako ko uspije da nađe bilo kakav drugi posao.

Ona je na Skupštini Evropske federacije novinara /EFJ/, koja je danas počela u Budvi, podsjetila da su od početka godine u Crnoj Gori zatvorena četiri medija, a da oko 15 medija ima blokirane račune, dok su prema podacima Centralne banke, nekima od njih računi blokirani i godinama.

Predsjednik EFJ Mogens Blicher Bjeregard rekao je da su sigurnost, prava i radna mjesta bili i biće tri ključne riječi u EFJ, kao i da se u Evropi do sada nije posvećivalo puno pažnje sigurnosti.

Šefi Misije OEBS u Crnoj Gori Janina Hrebičkova upitala je kako novinari mogu biti nezavisni i slobodni ako se njihova radna prava ne poštuju u potpunosti.

"Mi u Misiji OEBS čvrsto vjerujemo da samo sa slobodnom i pluralističkom medijskom scenom, u kojoj postoji uspostavljen i prihvaćen odgovarajući balans između zakonodavnog okvoira, profesionalnih principa i dobro koordinisane medijske samoregulacije, adekvatne medijske slobode i uslovi za dalji razvoj medija mogu biti zagarantovani", rekla je Hrebičkova.

Hrebičkova je ocijenila da su u posljednjoj deceniji ostvareni važni rezultati u poštovanju medijskih prava i sloboda u zemlji, zahvaljujući mnogim crnogorskim i međunarodnim činiocima, kao i da je potrebno uraditi još dosta toga.

Predsjednik Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa navela je da je nepunu godinu od donošenja seta medijskih zakona stanje na srpskoj medijskoj sceni značajno pogoršano.

Prema njenim riječima, u privatnim medijima u Srbiji ne postoje sindikati, poslodavci ne dozvoljavaju sindikalno organizovanje, a u strahu od otkaza zaposleni prihvataju niske i neredovne plate i nesiguran radni status.

"Rastu cenzura i autocenzura, a umjesto slobodnih Srbija ima kontrolisane medije", zaključila je Čabarkapa.

Generalni sekretar Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu Oliver Vujović poručio je da je jedini način da se nešto pozitivno uradi to da se pokaže stvarna solidarnost.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar