Породице несталих незадовољне радом Института

Ако се у наредном периоду ништа не уради на проналажењу посмртних остатака њихових најмилијих, породице несталих Сарајевско-романијске регије отићи ће у Сарајево, пред Тужилаштво, Институт за нестала лица и Министарство за људска права и избјеглице БиХ да траже своја права, поручено је из Удружења породица несталих ове регије.

Босна и Херцеговина 02.06.2015 | 22:53
Породице несталих незадовољне радом Института

У овом Удружењу истичу да су присиљени на овакве радикалне мјере како би дошли до својих права загарантованих Законом о несталима.

У Тужилаштву БиХ тренутно се налази више од стотину захтјева за ексхумације, али се ниједна не извршава јер се 80 одсто тих случајева односи на тражење несталих Срба, тврди предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић.

Мандић каже да је главном тужиоцу у Тужилаштву БиХ Горану Салиховићу упутио два писма на
која није добио одговор, а у којима га, између осталог, пита када ће наредити ексхумације на депонији и Казанима и гдје су тијела убијених сарајевских Срба.

"Све посмртне остатке у граду Сарајеву сакрио је Амор Машовић, који је завео диктатуру у Институту за нестала лица", тврди Мандић.

Мандић оптужује главног тужиоца Горана Салиховића да прикрива ратни злочин почињен над Србима те да штити ратне злочинце бошњачке националности.

Осим Амора Машовића и Горана Салиховића Мандић за опструкцију тражења тијела убијених сарајевских Срба и процесуирање одговорних за убиства оптужује и предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милана Тегелтију.

Мандић ипак очекује да ће прорадити нечија савјест, те да ће надлежни почети коначно да раде на случајевима несталих Срба у Сарајеву, као што су, каже Мандић, обећали па слагали.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар