Porodice nestalih nezadovoljne radom Instituta

Ako se u narednom periodu ništa ne uradi na pronalaženju posmrtnih ostataka njihovih najmilijih, porodice nestalih Sarajevsko-romanijske regije otići će u Sarajevo, pred Tužilaštvo, Institut za nestala lica i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da traže svoja prava, poručeno je iz Udruženja porodica nestalih ove regije.

Bosna i Hercegovina 02.06.2015 | 22:53
Porodice nestalih nezadovoljne radom Instituta

U ovom Udruženju ističu da su prisiljeni na ovakve radikalne mjere kako bi došli do svojih prava zagarantovanih Zakonom o nestalima.

U Tužilaštvu BiH trenutno se nalazi više od stotinu zahtjeva za ekshumacije, ali se nijedna ne izvršava jer se 80 odsto tih slučajeva odnosi na traženje nestalih Srba, tvrdi predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić.

Mandić kaže da je glavnom tužiocu u Tužilaštvu BiH Goranu Salihoviću uputio dva pisma na
koja nije dobio odgovor, a u kojima ga, između ostalog, pita kada će narediti ekshumacije na deponiji i Kazanima i gdje su tijela ubijenih sarajevskih Srba.

"Sve posmrtne ostatke u gradu Sarajevu sakrio je Amor Mašović, koji je zaveo diktaturu u Institutu za nestala lica", tvrdi Mandić.

Mandić optužuje glavnog tužioca Gorana Salihovića da prikriva ratni zločin počinjen nad Srbima te da štiti ratne zločince bošnjačke nacionalnosti.

Osim Amora Mašovića i Gorana Salihovića Mandić za opstrukciju traženja tijela ubijenih sarajevskih Srba i procesuiranje odgovornih za ubistva optužuje i predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltiju.

Mandić ipak očekuje da će proraditi nečija savjest, te da će nadležni početi konačno da rade na slučajevima nestalih Srba u Sarajevu, kao što su, kaže Mandić, obećali pa slagali.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar