Блатер поднио оставку!!!

Председник Светске фудбалске федерације (ФИФА) Сеп Блатер поднео је оставку после 17-годишње владавине и најавио нове изборе у тој организацији.

Фудбал 02.06.2015 | 20:20
Блатер поднио оставку!!!

Швајцарац је у петак добио пети узастопни мандат добивши дупло више гласова од јединог противкандидата, јорданског принца Алија бин ал-Хусеина.

Блатер је на конференцији за новинаре у Цириху рекао да ће "што пре" сазвати нове изборе за председника ФИФА. То "што пре" ће бити између децембра и марта, па ће Швајцарац водити ФИФА још бар пола године.

"ФИФА је мој живот 40 година. Волим ФИФА више него било шта, само сам желео добро. Одлучио сам да се опет кандидујем за добро фудбала. Мој мандат изгледа не подржавају сви. Због тога ћу сазвати ванредан Конгрес како би изабрали новог председника. Потребно нам је ограничење мандата и боравка на функцији. Ја сам се борио за промене, али нису биле довољне. Интерес ФИФА ми је увек најважниј. Због тога сам донео ову одлуку", рекао је Блатер.

Само неколико дана уочи избора за председника ФИФА, швајцарска полиција ухапсила је шесторицу високих функционера ове организације због сумње у корупцију.

Блатер је одбио да преузме одговорност, истакавши да не може да контролише све у ФИФА, па је одбио и позиве са неколико стране, пре свега од председника УЕФА Мишела Платинија, да поднесе оставку.

Швајцарац је на чело ФИФА стигао 1998. уместо Жоаа Авеланжа победом на изборима против бившег председника УЕФА Ленарта Јохансона.

Четири године касније неуспешан изазивач му је био први човек афричког фудбала Иса Хајату, пет година касније није имао противкандидата, а 2011. је реизабран након што се његов ривал Мохамед бин Хамам, преседник Фудбалске конфедерације Азије повукао јер је суспендован због оптужби за мито.

Након што је добио нови мандат у петак, Блатер је истакао да ће водити "брод ка обали", заложио се за веће учешће жена у ФИФА, те да неће дирати Русију и Катар, односно њихове организације Мундијала 2018. и 2022, што је и покренуло причу о корупцији у организацији.

Коментари / 0

Оставите коментар