Blater podnio ostavku!!!

Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater podneo je ostavku posle 17-godišnje vladavine i najavio nove izbore u toj organizaciji.

Fudbal 02.06.2015 | 20:20
Blater podnio ostavku!!!

Švajcarac je u petak dobio peti uzastopni mandat dobivši duplo više glasova od jedinog protivkandidata, jordanskog princa Alija bin al-Huseina.

Blater je na konferenciji za novinare u Cirihu rekao da će "što pre" sazvati nove izbore za predsednika FIFA. To "što pre" će biti između decembra i marta, pa će Švajcarac voditi FIFA još bar pola godine.

"FIFA je moj život 40 godina. Volim FIFA više nego bilo šta, samo sam želeo dobro. Odlučio sam da se opet kandidujem za dobro fudbala. Moj mandat izgleda ne podržavaju svi. Zbog toga ću sazvati vanredan Kongres kako bi izabrali novog predsednika. Potrebno nam je ograničenje mandata i boravka na funkciji. Ja sam se borio za promene, ali nisu bile dovoljne. Interes FIFA mi je uvek najvažnij. Zbog toga sam doneo ovu odluku", rekao je Blater.

Samo nekoliko dana uoči izbora za predsednika FIFA, švajcarska policija uhapsila je šestoricu visokih funkcionera ove organizacije zbog sumnje u korupciju.

Blater je odbio da preuzme odgovornost, istakavši da ne može da kontroliše sve u FIFA, pa je odbio i pozive sa nekoliko strane, pre svega od predsednika UEFA Mišela Platinija, da podnese ostavku.

Švajcarac je na čelo FIFA stigao 1998. umesto Žoaa Avelanža pobedom na izborima protiv bivšeg predsednika UEFA Lenarta Johansona.

Četiri godine kasnije neuspešan izazivač mu je bio prvi čovek afričkog fudbala Isa Hajatu, pet godina kasnije nije imao protivkandidata, a 2011. je reizabran nakon što se njegov rival Mohamed bin Hamam, presednik Fudbalske konfederacije Azije povukao jer je suspendovan zbog optužbi za mito.

Nakon što je dobio novi mandat u petak, Blater je istakao da će voditi "brod ka obali", založio se za veće učešće žena u FIFA, te da neće dirati Rusiju i Katar, odnosno njihove organizacije Mundijala 2018. i 2022, što je i pokrenulo priču o korupciji u organizaciji.

Komentari / 0

Ostavite komentar