РГ: Вавринка разбио Федерера!

Девети тенисер света Стан Вавринка победио је Роџера Федерера у швајцарском дербију и пласирао се у полуфинале Ролан Гароса.

Тенис 02.06.2015 | 20:00
РГ: Вавринка разбио Федерера!

Вавринка је потпуно искористио очајну партију индиспонираног Федерера и савладао га резултатом 6:4, 6.3, 7:6 (7-3).

Стан ће се у борби за титулу састати са бољим из меча у којем се састају Жо-Вилфред Цонга и Кеи Нишикори.

Вавринка је остварио највећи успех на париској шљаци, пош је до сада једино 2013. године стигао међу најбољих осам. Такође, тек трећи пут се нашао у полуфиналу неког Грен слема – у тој фази УС опена испао је пре три године, док је на Аустралијан опену 2014. дошао до једине титуле.

Био је то 19. дуел двојице Швајцараца и тек трећа победа четири године млађег Вавринке, а прва после три узастопна пораза. Он је остварио први тријумф на неком Грен слему против великог пријатеља.

Стан је потпуно доминирао од самог старта, па је већ у трећем гему искористио трећу брејк лопту и стигао до предности. Стечено вођство одржао је до краја сета, а иако се сусретао са много потешкоћа, није претпрео ниједан брејк.

У другом полувремену није било узбуђења до 3:3, а онда је уследила нова серија деветог тенисера планете за вођство од 2-0 у сетовима. До тог тренутка Роџер је имао четири шансе да одузме сервис противнику, али је код сваке правио некарактеристичне грешке.

И поред несигурне игре освајач 17 Грен слем титула успео је да избори тај брејк у трећем периоду, који је изгубио после једне интересантне ситуације. Форхенд Вавринке завршио је на линији када је линијски судија досудио аут. Федерер је захватио лоптицу, она је отишла у аут, али је препустио поен Вавринки када је главни судија Кадер Нуни потврдио да је била добра. Иако би требало да поен буде поновљен, Федерер га је препустио противнику и он је одлучио 13. гем, а самим тим и меч.

И поред тога, момак из Базела одиграо је веома лош меч за своје стандарде – проценти сервиса били су му испод 70 одсто, направио је 28 винера уз две грешке мање и није реализовао ниједну брејк прилику.

Са друге стране, Вавринка је успео да слави највише захваљујући сјајном почетном ударцу – први сервис убацивао је невероватних 88 процената, што му је омогућило да меч заврши са чак 43 директна поена. Уз то, Стан је успео да се контролише и заустави на 28 неизнуђених грешака.

Наградни фонд Ролан Гароса је 28 милиона евра.

Коментари / 0

Оставите коментар