RG: Vavrinka razbio Federera!

Deveti teniser sveta Stan Vavrinka pobedio je Rodžera Federera u švajcarskom derbiju i plasirao se u polufinale Rolan Garosa.

Tenis 02.06.2015 | 20:00
RG: Vavrinka razbio Federera!

Vavrinka je potpuno iskoristio očajnu partiju indisponiranog Federera i savladao ga rezultatom 6:4, 6.3, 7:6 (7-3).

Stan će se u borbi za titulu sastati sa boljim iz meča u kojem se sastaju Žo-Vilfred Conga i Kei Nišikori.

Vavrinka je ostvario najveći uspeh na pariskoj šljaci, poš je do sada jedino 2013. godine stigao među najboljih osam. Takođe, tek treći put se našao u polufinalu nekog Gren slema – u toj fazi US opena ispao je pre tri godine, dok je na Australijan openu 2014. došao do jedine titule.

Bio je to 19. duel dvojice Švajcaraca i tek treća pobeda četiri godine mlađeg Vavrinke, a prva posle tri uzastopna poraza. On je ostvario prvi trijumf na nekom Gren slemu protiv velikog prijatelja.

Stan je potpuno dominirao od samog starta, pa je već u trećem gemu iskoristio treću brejk loptu i stigao do prednosti. Stečeno vođstvo održao je do kraja seta, a iako se susretao sa mnogo poteškoća, nije pretpreo nijedan brejk.

U drugom poluvremenu nije bilo uzbuđenja do 3:3, a onda je usledila nova serija devetog tenisera planete za vođstvo od 2-0 u setovima. Do tog trenutka Rodžer je imao četiri šanse da oduzme servis protivniku, ali je kod svake pravio nekarakteristične greške.

I pored nesigurne igre osvajač 17 Gren slem titula uspeo je da izbori taj brejk u trećem periodu, koji je izgubio posle jedne interesantne situacije. Forhend Vavrinke završio je na liniji kada je linijski sudija dosudio aut. Federer je zahvatio lopticu, ona je otišla u aut, ali je prepustio poen Vavrinki kada je glavni sudija Kader Nuni potvrdio da je bila dobra. Iako bi trebalo da poen bude ponovljen, Federer ga je prepustio protivniku i on je odlučio 13. gem, a samim tim i meč.

I pored toga, momak iz Bazela odigrao je veoma loš meč za svoje standarde – procenti servisa bili su mu ispod 70 odsto, napravio je 28 vinera uz dve greške manje i nije realizovao nijednu brejk priliku.

Sa druge strane, Vavrinka je uspeo da slavi najviše zahvaljujući sjajnom početnom udarcu – prvi servis ubacivao je neverovatnih 88 procenata, što mu je omogućilo da meč završi sa čak 43 direktna poena. Uz to, Stan je uspeo da se kontroliše i zaustavi na 28 neiznuđenih grešaka.

Nagradni fond Rolan Garosa je 28 miliona evra.

Komentari / 0

Ostavite komentar