Едварду Сноудену награда "Бјорнсон"

Бившем аналитичару америчке Агенције за националну безбједност /НСА/ Едварду Сноудену додијељена је Норвешка награда за слободу изражавања, а добио је још један позив да напусти своје садашње мјесто боравка и прими награду.

Свијет 02.06.2015 | 18:52
Едварду Сноудену награда "Бјорнсон"

Норвешка Академија за књижевност и слободу изражавања саопштила је да је 31-годишњи Сноуден добио награду "Бјорнсон" "за свој рад на заштити приватности" и због "критичког става према америчком програму праћења својих и других грађана". Награда је добила име по норвешком добитнику Нобелове награде за књижевност.

Сноуден живи у егзилу у Русији од 2013. године, након што је објелоданио огромне шпијунске програме САД и њихових савезника, подсјећа АФП.

Академија је затражила гаранције норвешке Владе да Сноуден неће бити изручен Америци ако дође у Норвешку 5. септембра да прими новчани дио награде у износу од око 11.500 евра.

Норвешко Министарство правде саопштило је да је то зависи од имиграционих служби, које су рекле да ће размотрити сваки захтјев када и ако га приме.

Сноуден је већ добио шведску награду "Исправно живљење" 2014. године, али ју је примио у наступу путем видео-линка, не желећи да напусти Русију.

Већ другу годину заредом номинован је за Нобелову награду за мир.

Извор: СРНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боки

02.06.2015 18:16

Русија = Слобода,и то слобода какве нигдје у свијету нема

ОДГОВОРИТЕ