Edvardu Snoudenu nagrada "Bjornson"

Bivšem analitičaru američke Agencije za nacionalnu bezbjednost /NSA/ Edvardu Snoudenu dodijeljena je Norveška nagrada za slobodu izražavanja, a dobio je još jedan poziv da napusti svoje sadašnje mjesto boravka i primi nagradu.

Svijet 02.06.2015 | 18:52
Edvardu Snoudenu nagrada "Bjornson"

Norveška Akademija za književnost i slobodu izražavanja saopštila je da je 31-godišnji Snouden dobio nagradu "Bjornson" "za svoj rad na zaštiti privatnosti" i zbog "kritičkog stava prema američkom programu praćenja svojih i drugih građana". Nagrada je dobila ime po norveškom dobitniku Nobelove nagrade za književnost.

Snouden živi u egzilu u Rusiji od 2013. godine, nakon što je objelodanio ogromne špijunske programe SAD i njihovih saveznika, podsjeća AFP.

Akademija je zatražila garancije norveške Vlade da Snouden neće biti izručen Americi ako dođe u Norvešku 5. septembra da primi novčani dio nagrade u iznosu od oko 11.500 evra.

Norveško Ministarstvo pravde saopštilo je da je to zavisi od imigracionih službi, koje su rekle da će razmotriti svaki zahtjev kada i ako ga prime.

Snouden je već dobio švedsku nagradu "Ispravno življenje" 2014. godine, ali ju je primio u nastupu putem video-linka, ne želeći da napusti Rusiju.

Već drugu godinu zaredom nominovan je za Nobelovu nagradu za mir.

Izvor: SRNA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Boki

02.06.2015 18:16

Rusija = Sloboda,i to sloboda kakve nigdje u svijetu nema

ODGOVORITE