За борбу против тероризма неопходна политичка воља

У организацији Зајдничке комисије за одбрану и безбједност на Јахорини се одржава радионица посвећена законодавном оквиру, актуелном стању и плановима институција БиХ у области одбране и безбједности.

Босна и Херцеговина 02.06.2015 | 22:52
За борбу против тероризма неопходна политичка воља

Највећи безбједносни изазов за БиХ је тероризам. Да би се покренула озбиљна борба против тероризма неопходно је да свих схвате и признају да је теоризам присутан у БиХ.

Поставља се питање да ли је бошњачка политичка елита спремна да призна ту чињеницу и да се супротстави тероризму?

,,Свако нормалан у свијету, па и у овој земљи, без обзира чија је елита мора се борити против тог зла'', каже Сифет Поџи предсједавајући Комисије за одбрану и безбједност, а на питање да ли БиХ има проблем са тероризмом одговара:

,,Има. И то врло озбиљан проблем. Међутим са овако сложеним системом безбједности биће се врло тешко борити против тероризма''.

Са овом констатацијом Сифета Поџића не слаже се Миланко Михајлица предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске.

,,Да је уставно уређење БиХ препрека за борбу против тероризма само је изговор. Најважнија је политичка воља и поштовање уставних надлежности'', каже Михајлица,  а са њим се слаже и Драган Мектић министар безбједности у Савјету министара БиХ.

,,Многе земље у Европи имају сложен и комликован систем, али се веома успјешно супростављају тероризму. Битно је, прије свега, да признамо да имамо проблем тероризма и да постоји воља да се створи политички амбијент за борбу против тероризма'', истиче Мектић.

У борби против тероризма неопходна је и координација свих полицијских агенција на свим нивоима власти у БиХ, те благовремена размјена података не само унутар БиХ већ и регије и шире.

Борба против тероризма не почиње након терористичког чина, већ знатно раније, а неопходна је и борба против радикализације друштва у БиХ.

,,Овдје није у питању само терористички акт у Зворнику, јер се још много терористичких напада десило у БиХ. На то се мора организовано одговорити. Тероризам је присутан у БиХ и посебно забрињава чињеница да у терористичким нападима учествују млади људи. Занимљива је и чињеница да је терористички напад у Зворнику извршен ловачком пушком, за коју је терориста имао дозволу МУП-а Републике Српске'', упозорава замјеник предсједавајућег Комисије за одбрану и безбједност Борислав Бојић и додаје да терористички акт у Зворнику, али и сви ранији, показују да је у БиХ присутан тзв. домаћи тероризам.

,,Нико од тих терориста није страни држављанин, није провео ни дана у Сирји или неким другим ратиштима ИСИЛ-а и на њих очито нико није обраћао пажњу као на потенцијалне терористе. То је довело до трагичног исхода и по том питању нешто се мора промијенити и када је у питању законодавни оквир, рад надлежних агенција, али и размишљања свих у БиХ'', закључио је Бојић.

БН ТВ