Za borbu protiv terorizma neophodna politička volja

U organizaciji Zajdničke komisije za odbranu i bezbjednost na Jahorini se održava radionica posvećena zakonodavnom okviru, aktuelnom stanju i planovima institucija BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Bosna i Hercegovina 02.06.2015 | 22:52
Za borbu protiv terorizma neophodna politička volja

Najveći bezbjednosni izazov za BiH je terorizam. Da bi se pokrenula ozbiljna borba protiv terorizma neophodno je da svih shvate i priznaju da je teorizam prisutan u BiH.

Postavlja se pitanje da li je bošnjačka politička elita spremna da prizna tu činjenicu i da se suprotstavi terorizmu?

,,Svako normalan u svijetu, pa i u ovoj zemlji, bez obzira čija je elita mora se boriti protiv tog zla'', kaže Sifet Podži predsjedavajući Komisije za odbranu i bezbjednost, a na pitanje da li BiH ima problem sa terorizmom odgovara:

,,Ima. I to vrlo ozbiljan problem. Međutim sa ovako složenim sistemom bezbjednosti biće se vrlo teško boriti protiv terorizma''.

Sa ovom konstatacijom Sifeta Podžića ne slaže se Milanko Mihajlica predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske.

,,Da je ustavno uređenje BiH prepreka za borbu protiv terorizma samo je izgovor. Najvažnija je politička volja i poštovanje ustavnih nadležnosti'', kaže Mihajlica,  a sa njim se slaže i Dragan Mektić ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

,,Mnoge zemlje u Evropi imaju složen i komlikovan sistem, ali se veoma uspješno suprostavljaju terorizmu. Bitno je, prije svega, da priznamo da imamo problem terorizma i da postoji volja da se stvori politički ambijent za borbu protiv terorizma'', ističe Mektić.

U borbi protiv terorizma neophodna je i koordinacija svih policijskih agencija na svim nivoima vlasti u BiH, te blagovremena razmjena podataka ne samo unutar BiH već i regije i šire.

Borba protiv terorizma ne počinje nakon terorističkog čina, već znatno ranije, a neophodna je i borba protiv radikalizacije društva u BiH.

,,Ovdje nije u pitanju samo teroristički akt u Zvorniku, jer se još mnogo terorističkih napada desilo u BiH. Na to se mora organizovano odgovoriti. Terorizam je prisutan u BiH i posebno zabrinjava činjenica da u terorističkim napadima učestvuju mladi ljudi. Zanimljiva je i činjenica da je teroristički napad u Zvorniku izvršen lovačkom puškom, za koju je terorista imao dozvolu MUP-a Republike Srpske'', upozorava zamjenik predsjedavajućeg Komisije za odbranu i bezbjednost Borislav Bojić i dodaje da teroristički akt u Zvorniku, ali i svi raniji, pokazuju da je u BiH prisutan tzv. domaći terorizam.

,,Niko od tih terorista nije strani državljanin, nije proveo ni dana u Sirji ili nekim drugim ratištima ISIL-a i na njih očito niko nije obraćao pažnju kao na potencijalne teroriste. To je dovelo do tragičnog ishoda i po tom pitanju nešto se mora promijeniti i kada je u pitanju zakonodavni okvir, rad nadležnih agencija, ali i razmišljanja svih u BiH'', zaključio je Bojić.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar