Откривен нови систем у људском организму

Медицински уџбеници мораће да буду измијењени, јер су амерички научници открили "систем жила" који директно повезује мозак са одбрамбеним механизмом организма!

Свијет 02.06.2015 | 12:47
Откривен нови систем у људском организму

Ово откриће могло би да има велику важност при лијечењу бројних болести - од аутизма до "Алцајмера" и мултипле склерозе.

Научни тим са Универзитета у Вирџинији истиче да откриће доказује како је мозак, попут сваког другог ткива, повезан са "периферним одбрамбеним системом преко лимфних жила".

Др. Кевин Ли сматра да је неопходно промијенити уџбенике, јер се ради о открићу структура у тијелу за које се до сада није знало.

"Мислио сам да је тијело већ `мапирано` и да су открића довршена негдје средином прошлог вијека, али сада видимо да није тако", наводи Ли.

Нови систем у организму пронађен је тако што су научници развили посебну методу постављања "менинга мишева" /мембрана које прекривају мозак/ на микроскопске препарате ради истраживања.

Посматрајући препарате, уочили су одбрамбене станице распоређене у токовима који су били налик на систем жила.

Откриће отвара бројна питања, попут кључног: Како функционише мозак, а како болести које га нападају, попут аутизма, мултипле склерозе и "Алцхајмера".

Код "Алцхајмера" у мозгу се скупљају велике грудвице протеина, а љекари сада вјерују да је разлог томе чињеница да их управо откривени систем жила не уклања довољно ефикасно - преносе медицински часописи.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ПОСАВАЦ

02.06.2015 13:31

Откријте систем за презивљавање Републике Српске.Слиједи Нобелов награда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки Р.Српска

02.06.2015 14:26

Ово откриће је велика радост за оне који управо болоју од таквих болести :) Ал мимо тока савјет за све: Здрава храна, пиће и њихова умјерена конзумација! Око 8 сати сна сваки дан! Доста кретања! Пуно сунца сбог витамина Д! А најважније: Вјеровати у БОГА и волити га, а с тим и бити добар човјек!!! Свега тога се придржавати и биће све добро!!! ПС: Причам из искуства ;) Поздрав за све!

ОДГОВОРИТЕ