Otkriven novi sistem u ljudskom organizmu

Medicinski udžbenici moraće da budu izmijenjeni, jer su američki naučnici otkrili "sistem žila" koji direktno povezuje mozak sa odbrambenim mehanizmom organizma!

Svijet 02.06.2015 | 12:47
Otkriven novi sistem u ljudskom organizmu

Ovo otkriće moglo bi da ima veliku važnost pri liječenju brojnih bolesti - od autizma do "Alcajmera" i multiple skleroze.

Naučni tim sa Univerziteta u Virdžiniji ističe da otkriće dokazuje kako je mozak, poput svakog drugog tkiva, povezan sa "perifernim odbrambenim sistemom preko limfnih žila".

Dr. Kevin Li smatra da je neophodno promijeniti udžbenike, jer se radi o otkriću struktura u tijelu za koje se do sada nije znalo.

"Mislio sam da je tijelo već `mapirano` i da su otkrića dovršena negdje sredinom prošlog vijeka, ali sada vidimo da nije tako", navodi Li.

Novi sistem u organizmu pronađen je tako što su naučnici razvili posebnu metodu postavljanja "meninga miševa" /membrana koje prekrivaju mozak/ na mikroskopske preparate radi istraživanja.

Posmatrajući preparate, uočili su odbrambene stanice raspoređene u tokovima koji su bili nalik na sistem žila.

Otkriće otvara brojna pitanja, poput ključnog: Kako funkcioniše mozak, a kako bolesti koje ga napadaju, poput autizma, multiple skleroze i "Alchajmera".

Kod "Alchajmera" u mozgu se skupljaju velike grudvice proteina, a ljekari sada vjeruju da je razlog tome činjenica da ih upravo otkriveni sistem žila ne uklanja dovoljno efikasno - prenose medicinski časopisi.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

POSAVAC

02.06.2015 13:31

Otkrijte sistem za prezivljavanje Republike Srpske.Slijedi Nobelov nagrada.

ODGOVORITE
Name

Maki R.Srpska

02.06.2015 14:26

Ovo otkriće je velika radost za one koji upravo boloju od takvih bolesti :) Al mimo toka savjet za sve: Zdrava hrana, piće i njihova umjerena konzumacija! Oko 8 sati sna svaki dan! Dosta kretanja! Puno sunca sbog vitamina D! A najvažnije: Vjerovati u BOGA i voliti ga, a s tim i biti dobar čovjek!!! Svega toga se pridržavati i biće sve dobro!!! PS: Pričam iz iskustva ;) Pozdrav za sve!

ODGOVORITE