Видео: У финалима КЕШ-а и ЛШ, Шпанија - Италија 4:2!

До сада је одиграно шест финала Купа, тј. Лиге шампиона између шпанских и италијанских клубова. Евро резултата и голова.

Фудбал 03.06.2015 | 10:20
Видео: У финалима КЕШ-а и ЛШ, Шпанија - Италија 4:2!

У суботу увече на "Олимпијаштадиону" у Берлину, не само да ћемо добити новог освајача "Триплете", каквих је било само седам у историји, већ ће бити настављени шпанско-италијански окршаји у финалима Лиге шампиона.

Финале у којем ће Барселона јурити пету, а Јувентус трећу титулу првака Европе, биће укупно седмо између шпанских и италијанских клубова, иначе најуспешнијих у Купу, тј. Лиги шампиона.

Шпанци имају 14 титула првака Европе из 24 финала, а Италијани 12 титула из 26 финала, а када су најважнију утакмицу европског клупског фудбала играли Шпанци и Италијани – резултат је 4:2!

Прво овакво финале одиграно је у другом издању Купа шампиона, у сезони 1956/57, када је већ актуелни првак Европе, Реал Мадрид, победио Фиорентину 2:0 пред 124.000 људи на свом стадиону "Сантијаго Бернабеу".

Већ наредне сезоне, на бриселском "Хејселу", Реал је освојио трећу узастопну титулу победивши Милан у финалу резултатом 3:2, после продужетака, а први италијански клуб који је победио шпански у финалу био је Интер, у сезони 1963/64. "Неразури" су прву од две узастопне титуле првака континента освојили победом над Реалом у Бечу, на "Пратеру" – 3:1.

На наредно шпанско-италијанско финале, због доминације Енглеза, Немаца и Холанђана 70-их и 80-их, чекало се до сезоне 1991/92, када је Барселона на "Вемблију" победила Сампдорију резултатом 1:0, после продужетака и освојила прву титулу првака Европе, а онда две године касније у Атини, на "Олимпијском стадиону", била прегажена у дуелу са Миланом. Било је 4:0, уз фантастичан гол Дејана Савићевића.

Последње "латино" финале Лиге шампиона одиграно је у сезони 1997/98, а решио га је још један играч са ових простора, Предраг Мијатовић. Он је донео победу Реалу над Јувентусом на "Ајакс арени" у Амстердаму од 1:0.

Присетимо се голова са свих набројаних утакмица.

Коментари / 0

Оставите коментар