Video: U finalima KEŠ-a i LŠ, Španija - Italija 4:2!

Do sada je odigrano šest finala Kupa, tj. Lige šampiona između španskih i italijanskih klubova. Evro rezultata i golova.

Fudbal 03.06.2015 | 10:20
Video: U finalima KEŠ-a i LŠ, Španija - Italija 4:2!

U subotu uveče na "Olimpijaštadionu" u Berlinu, ne samo da ćemo dobiti novog osvajača "Triplete", kakvih je bilo samo sedam u istoriji, već će biti nastavljeni špansko-italijanski okršaji u finalima Lige šampiona.

Finale u kojem će Barselona juriti petu, a Juventus treću titulu prvaka Evrope, biće ukupno sedmo između španskih i italijanskih klubova, inače najuspešnijih u Kupu, tj. Ligi šampiona.

Španci imaju 14 titula prvaka Evrope iz 24 finala, a Italijani 12 titula iz 26 finala, a kada su najvažniju utakmicu evropskog klupskog fudbala igrali Španci i Italijani – rezultat je 4:2!

Prvo ovakvo finale odigrano je u drugom izdanju Kupa šampiona, u sezoni 1956/57, kada je već aktuelni prvak Evrope, Real Madrid, pobedio Fiorentinu 2:0 pred 124.000 ljudi na svom stadionu "Santijago Bernabeu".

Već naredne sezone, na briselskom "Hejselu", Real je osvojio treću uzastopnu titulu pobedivši Milan u finalu rezultatom 3:2, posle produžetaka, a prvi italijanski klub koji je pobedio španski u finalu bio je Inter, u sezoni 1963/64. "Nerazuri" su prvu od dve uzastopne titule prvaka kontinenta osvojili pobedom nad Realom u Beču, na "Prateru" – 3:1.

Na naredno špansko-italijansko finale, zbog dominacije Engleza, Nemaca i Holanđana 70-ih i 80-ih, čekalo se do sezone 1991/92, kada je Barselona na "Vembliju" pobedila Sampdoriju rezultatom 1:0, posle produžetaka i osvojila prvu titulu prvaka Evrope, a onda dve godine kasnije u Atini, na "Olimpijskom stadionu", bila pregažena u duelu sa Milanom. Bilo je 4:0, uz fantastičan gol Dejana Savićevića.

Poslednje "latino" finale Lige šampiona odigrano je u sezoni 1997/98, a rešio ga je još jedan igrač sa ovih prostora, Predrag Mijatović. On je doneo pobedu Realu nad Juventusom na "Ajaks areni" u Amsterdamu od 1:0.

Prisetimo se golova sa svih nabrojanih utakmica.

Komentari / 0

Ostavite komentar