Анализа: Шта и кога ће довести Гроф, какав ће бити тим Звезде?!

Нови тренер Црвене звезде имаће око милион евра за довођење нових играча, али многи су доступни и без обештећења. Неће се штедети на крилним позицијама...

Фудбал 02.06.2015 | 23:45
Анализа: Шта и кога ће довести Гроф, какав ће бити тим Звезде?!

Милион евра за појачања новом тренеру ФК Црвена звезда Миодрагу Божовићу.

Бар толико наменио му је Управни одбор клуба, с којим је нови шеф струке потписао једногодишњи уговор, а потом изјавио да се нада да ће остати и дуже. После седнице, новинарима је речено да ће се око трансфера питати, пре свих, Божовић и генерални директор Звездан Терзић, а најављено је и да ће функцију спортског директора преузети Блажо Раосављевић.

Та тројка, уз одлуку да се почетак припрема за нову сезону помери са 8. на 12. јун, имаће много посла и мало времена да окупи тим који би требало да проба да избори први пласман у евро-купове од сезоне 2007/08. Може ли се данас то са буџетом од милион евра за појачања? Тешко је рећи, али треба одмах додати да би тај новац могао да буде увећан уколико би црвено-бели продали неког од првотимаца.

Сада, када више није тајна да су проценти од наредне продаје неких младих играча већ уступљени, а новац узет, што је рецимо случај са Луком Јовићем, Терзић, Раосављевић и Божовић највероватније би могли да зараде на продаји младог капитена, голмана Предрага Рајковића, незадовољног штопера Дарка Лазића и евентуално неубедљивог напдача Џошуе Паркера.

Спреман за одлазак је и Александар Ковачевић, али је питање може ли клуб на њему да заради, јер је Спартаку дато 40 одсто од наредне продаје дефанзивног везисте, а цена му је у међувремену опала јер је овог пролећа изгубио место у првом тиму и чешће грејао клупу.

У клубу се надају да овог лета неће дочекивати играче који ће са спремним фасциклама тражити раскид уговора на штету клуба, иако је и овог пута ситуација са кашњењем исплата играчима таква да готово свако има право да оде без обештећења.

Када се све срачуна, ипак је тај милион стављен пред Божовића реалност Црвене звезде у овом тренутку и биће занимљиво видети како ће се тренер и директори снаћи у таквој ситуацији.

У Љутице Богдана могао би да стигне сасвим добар и поуздан штопер и то без обештећења, јер му овог лета истиче уговор са матичним Радничким из Ниша. Наиме, ради се о Милошу "Раулу" Петровићу (25), који је овог пролећа што на месту штопера, што на десном беку, био део одбране која је овог пролећа примила само шест голова на 15 утакмица.

Уколико се догоди да Саво Павићевић напусти Звезду овог лета, а то није немогуће, потреба за новим штопером само би се повећала.

Пре неколико дана одјекнула је "бомба" да је клуб контактирао Николу Жигића, Милоша Красића и Милоша Нинковића, а према информацијама до којих је дошао МОНДО, у овом тренутку најреалније је да од њих тројице дође, тј. врати се, Нинковић. Њему је истекао уговор са Евијаном, који је испао из Лиге 1 и, уколико не пронађе финансијски уносну понуду на Истоку, није немогуће да опет заигра у црвено-белом дресу. Узгред, постоји неколико људи у врху клуба који желе да врате Нинковића у клуб, свесни да је његово присуство веома значајно пред искушења која следе.

Проблем би могао да буде тај што се Нинковић, одлазећи из Црвене звезде, није пријатно растао са клубом, пре свих директором Терзићем.

Иако је зимус био означен као "менаџерски играч", па је завршио у чачанском Борцу с којим је потписао уговор на годину и по дана, дакле до јуна 2016. године, млади везиста Раде Крунић и овог лета помиње се као могуће појачање Црвене звезде, али је питање због чега би то овог пута било реално с обзиром на то да би Звезда поред стандардних "гажа" за менаџере овог пута морала да плати и обештећење Борцу... Притом, Звезда је солидно попуњена у маневру.

Звезда се зимус одрекла Николе Мијаиловића на левом беку, експеримент с повратком Душана Анђелковића није се показао као успешан, тако да ће клуб поново покушати од Зенита да добије Милана Родића. Њему уговор истиче 2016. године, а иако је ове сезоне одиграо само 245 минута у три такмичења, искуство у разговорима са Русима показало је да они немају превише сентименталности све и када је исти генерални спонзор у питању.

Звезда је, покушавајући да добије такође мало коришћеног Александра Луковића, на крају морала да сачека да му истекне уговор са Зенитом како би га ангажовала. Хоће ли Руси другачије размишљати у случају бившег фудбалера ОФК Београда? Тешко је рећи...

Бразилац Матос де Оливеира био је у фокусу у тренутку када се веровало да ће нови тренер клуба бити управо Милорад Косановић, шеф струке Матосовог клуба Новог Пазара. Када се догодио обрт у преговорима око тренера Звезде, догодио се обрт и у идеји о Матосовом доласку, иако и њему уговор истиче 2016. године. Али, велико је питање да ли ће Звезда то мало новца на располагању потрошити баш на Матоса...

Пре ће бити да ће обештећење бити уплаћено за 19-годишњег везисту суботичког Спартака Срђана Плавшића, који има уговор до 2017. године и који је ове сезоне већ забележио 24 утакмице у плаво-белом дресу, уз два гола. Звезда овог талентованог играча прати целе сезоне, а проблем би могао да настане уколико би "Тенк" Ковачевић отишао без обештећења са "Маракане" чиме би оштећен био и Спартак, власник 40 одсто права од наредне продаје бившег играча.

На овај начин, Звезда би уштедела највећи део новца, који би потом могао да буде потрошен на две конкретне позиције – крила! Тројка Дарко Лазовић, Александар Катаи, Џошуа Паркер неће бити ту за наредну сезону, док је у клубу постигнут консензус око тога да Лука Јовић није крило, тако да су то тренутно позиције на којима је екипа најтања и на којима ће вероватно бити доведени играчи из иностранства. Који?

"Сувише је рано за то, обављен је тек први састанак са Божовићем на којем се говорило о појачањима, тј. именима", рекао је извор МОНДА.

Преокрет у разговорима са тренером Божовићем и његов пристанак да седне на клупу Црвене звезде направио је и преокрет у разговорима око довођења нових играча. "Гроф" је већ ступио у контакт са неколицином фудбалера за које зна шта могу и колико могу...

"Договорили смо се око свега, причали смо о појачањима, али нећу да откривам имена и некоме да правим рекламу. Сви играчи крећу од нуле", рекао је Божовић у понедељак увече испред стадиона.

Прича о појачањима Црвене звезде готово да не може да прође без приче о играчима Војводине. Сада, када "лале" немају више тако тврд став да нема продаје фудбалера "вечитима", али и када клуб није у стабилној финансијској ситуацији, шансе да неко пређе директно из Новог Сада у Београд веће су него пре. Конкретно, може ли Црвена звезда да доведе Мијата Гаћиновића или Мирка Иванића?

"За њих је потребно озбиљно обештећење, а питање је да ли ћемо имати толико новца. А, да имају квалитет - имају", рекао је извор МОНДА.

Може ли с милион евра Звезда да попуни све рупе и доведе Гаћиновића и/или Иванића? Процените сами...

Коментари / 0

Оставите коментар