Analiza: Šta i koga će dovesti Grof, kakav će biti tim Zvezde?!

Novi trener Crvene zvezde imaće oko milion evra za dovođenje novih igrača, ali mnogi su dostupni i bez obeštećenja. Neće se štedeti na krilnim pozicijama...

Fudbal 02.06.2015 | 23:45
Analiza: Šta i koga će dovesti Grof, kakav će biti tim Zvezde?!

Milion evra za pojačanja novom treneru FK Crvena zvezda Miodragu Božoviću.

Bar toliko namenio mu je Upravni odbor kluba, s kojim je novi šef struke potpisao jednogodišnji ugovor, a potom izjavio da se nada da će ostati i duže. Posle sednice, novinarima je rečeno da će se oko transfera pitati, pre svih, Božović i generalni direktor Zvezdan Terzić, a najavljeno je i da će funkciju sportskog direktora preuzeti Blažo Raosavljević.

Ta trojka, uz odluku da se početak priprema za novu sezonu pomeri sa 8. na 12. jun, imaće mnogo posla i malo vremena da okupi tim koji bi trebalo da proba da izbori prvi plasman u evro-kupove od sezone 2007/08. Može li se danas to sa budžetom od milion evra za pojačanja? Teško je reći, ali treba odmah dodati da bi taj novac mogao da bude uvećan ukoliko bi crveno-beli prodali nekog od prvotimaca.

Sada, kada više nije tajna da su procenti od naredne prodaje nekih mladih igrača već ustupljeni, a novac uzet, što je recimo slučaj sa Lukom Jovićem, Terzić, Raosavljević i Božović najverovatnije bi mogli da zarade na prodaji mladog kapitena, golmana Predraga Rajkovića, nezadovoljnog štopera Darka Lazića i eventualno neubedljivog napdača Džošue Parkera.

Spreman za odlazak je i Aleksandar Kovačević, ali je pitanje može li klub na njemu da zaradi, jer je Spartaku dato 40 odsto od naredne prodaje defanzivnog veziste, a cena mu je u međuvremenu opala jer je ovog proleća izgubio mesto u prvom timu i češće grejao klupu.

U klubu se nadaju da ovog leta neće dočekivati igrače koji će sa spremnim fasciklama tražiti raskid ugovora na štetu kluba, iako je i ovog puta situacija sa kašnjenjem isplata igračima takva da gotovo svako ima pravo da ode bez obeštećenja.

Kada se sve sračuna, ipak je taj milion stavljen pred Božovića realnost Crvene zvezde u ovom trenutku i biće zanimljivo videti kako će se trener i direktori snaći u takvoj situaciji.

U Ljutice Bogdana mogao bi da stigne sasvim dobar i pouzdan štoper i to bez obeštećenja, jer mu ovog leta ističe ugovor sa matičnim Radničkim iz Niša. Naime, radi se o Milošu "Raulu" Petroviću (25), koji je ovog proleća što na mestu štopera, što na desnom beku, bio deo odbrane koja je ovog proleća primila samo šest golova na 15 utakmica.

Ukoliko se dogodi da Savo Pavićević napusti Zvezdu ovog leta, a to nije nemoguće, potreba za novim štoperom samo bi se povećala.

Pre nekoliko dana odjeknula je "bomba" da je klub kontaktirao Nikolu Žigića, Miloša Krasića i Miloša Ninkovića, a prema informacijama do kojih je došao MONDO, u ovom trenutku najrealnije je da od njih trojice dođe, tj. vrati se, Ninković. Njemu je istekao ugovor sa Evijanom, koji je ispao iz Lige 1 i, ukoliko ne pronađe finansijski unosnu ponudu na Istoku, nije nemoguće da opet zaigra u crveno-belom dresu. Uzgred, postoji nekoliko ljudi u vrhu kluba koji žele da vrate Ninkovića u klub, svesni da je njegovo prisustvo veoma značajno pred iskušenja koja slede.

Problem bi mogao da bude taj što se Ninković, odlazeći iz Crvene zvezde, nije prijatno rastao sa klubom, pre svih direktorom Terzićem.

Iako je zimus bio označen kao "menadžerski igrač", pa je završio u čačanskom Borcu s kojim je potpisao ugovor na godinu i po dana, dakle do juna 2016. godine, mladi vezista Rade Krunić i ovog leta pominje se kao moguće pojačanje Crvene zvezde, ali je pitanje zbog čega bi to ovog puta bilo realno s obzirom na to da bi Zvezda pored standardnih "gaža" za menadžere ovog puta morala da plati i obeštećenje Borcu... Pritom, Zvezda je solidno popunjena u manevru.

Zvezda se zimus odrekla Nikole Mijailovića na levom beku, eksperiment s povratkom Dušana Anđelkovića nije se pokazao kao uspešan, tako da će klub ponovo pokušati od Zenita da dobije Milana Rodića. Njemu ugovor ističe 2016. godine, a iako je ove sezone odigrao samo 245 minuta u tri takmičenja, iskustvo u razgovorima sa Rusima pokazalo je da oni nemaju previše sentimentalnosti sve i kada je isti generalni sponzor u pitanju.

Zvezda je, pokušavajući da dobije takođe malo korišćenog Aleksandra Lukovića, na kraju morala da sačeka da mu istekne ugovor sa Zenitom kako bi ga angažovala. Hoće li Rusi drugačije razmišljati u slučaju bivšeg fudbalera OFK Beograda? Teško je reći...

Brazilac Matos de Oliveira bio je u fokusu u trenutku kada se verovalo da će novi trener kluba biti upravo Milorad Kosanović, šef struke Matosovog kluba Novog Pazara. Kada se dogodio obrt u pregovorima oko trenera Zvezde, dogodio se obrt i u ideji o Matosovom dolasku, iako i njemu ugovor ističe 2016. godine. Ali, veliko je pitanje da li će Zvezda to malo novca na raspolaganju potrošiti baš na Matosa...

Pre će biti da će obeštećenje biti uplaćeno za 19-godišnjeg vezistu subotičkog Spartaka Srđana Plavšića, koji ima ugovor do 2017. godine i koji je ove sezone već zabeležio 24 utakmice u plavo-belom dresu, uz dva gola. Zvezda ovog talentovanog igrača prati cele sezone, a problem bi mogao da nastane ukoliko bi "Tenk" Kovačević otišao bez obeštećenja sa "Marakane" čime bi oštećen bio i Spartak, vlasnik 40 odsto prava od naredne prodaje bivšeg igrača.

Na ovaj način, Zvezda bi uštedela najveći deo novca, koji bi potom mogao da bude potrošen na dve konkretne pozicije – krila! Trojka Darko Lazović, Aleksandar Katai, Džošua Parker neće biti tu za narednu sezonu, dok je u klubu postignut konsenzus oko toga da Luka Jović nije krilo, tako da su to trenutno pozicije na kojima je ekipa najtanja i na kojima će verovatno biti dovedeni igrači iz inostranstva. Koji?

"Suviše je rano za to, obavljen je tek prvi sastanak sa Božovićem na kojem se govorilo o pojačanjima, tj. imenima", rekao je izvor MONDA.

Preokret u razgovorima sa trenerom Božovićem i njegov pristanak da sedne na klupu Crvene zvezde napravio je i preokret u razgovorima oko dovođenja novih igrača. "Grof" je već stupio u kontakt sa nekolicinom fudbalera za koje zna šta mogu i koliko mogu...

"Dogovorili smo se oko svega, pričali smo o pojačanjima, ali neću da otkrivam imena i nekome da pravim reklamu. Svi igrači kreću od nule", rekao je Božović u ponedeljak uveče ispred stadiona.

Priča o pojačanjima Crvene zvezde gotovo da ne može da prođe bez priče o igračima Vojvodine. Sada, kada "lale" nemaju više tako tvrd stav da nema prodaje fudbalera "večitima", ali i kada klub nije u stabilnoj finansijskoj situaciji, šanse da neko pređe direktno iz Novog Sada u Beograd veće su nego pre. Konkretno, može li Crvena zvezda da dovede Mijata Gaćinovića ili Mirka Ivanića?

"Za njih je potrebno ozbiljno obeštećenje, a pitanje je da li ćemo imati toliko novca. A, da imaju kvalitet - imaju", rekao je izvor MONDA.

Može li s milion evra Zvezda da popuni sve rupe i dovede Gaćinovića i/ili Ivanića? Procenite sami...

Komentari / 0

Ostavite komentar