Расту викенд насеља на обронцима Козаре

Планина Козара одувек је лепотом мамила љубитеље природе, планинаре, ловце, авантуристе, спортисте.

Република Српска 02.06.2015 | 07:29
Расту викенд насеља на обронцима Козаре

Да сваки грумен атрактивног козарачког плаца вреди злата, доказују непрегледне шуме, чист ваздух, лековито биље, гљиве, дивљач и бројни извори питке воде, због којих је Козара била и остала ваздушна бања и једна од најпривлачнијих туристичких дестинација у овом делу Републике Српске.

Села на обронцима планине последњих година постала су најатрактивнија викенд насеља.

Земља је посебно тражена у селима Мало Паланчиште и Божићи. На сваком ћошку ничу кућице различитих величина и облика - од дрвених и лимених кућерака до вишеспратних вила. Свако гради у складу са могућностима, а машта не недостаје. Воћњаци и баште простиру се на скоро свакој парцели, погодној за узгој, пре свега, органског поврћа.

- Овде долазим скоро сваки дан после посла. Мени је овде одмор, овде пунимо батерије после напорног радног дана, уживамо у природи, опуштамо се. Недавно смо засадили и плантажу леске, очекујемо добар род лешника, увели смо и систем "кап по кап" - каже Приједорчанин Александар Јефтић, који је пре неколико година овде саградио викендицу.

А мештани кажу, овде је плодна земља на којој успева све. Нема потребе за прскањем и пестицидима.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Козарчанин

02.06.2015 07:51

Ја сам увријеђен и понижен. Поред овакве планинске љепотице, нас предсједник прави вилу на Фрушкој гори. Зар то није понижавајуће за нас Козарчане. Ми бисмо му били бољи сусједи од Миодрага Костића.

ОДГОВОРИТЕ