Балканци у Њемачкој варају своје раднике

Све више наших емиграната остаје без зараде јер их земљаци предузимачи одведу у печалбу и запосле, а онда побегну с новцем за плате. Дамир Карпински из Санџака тако је преварио 300 радника, међу којима је било и 100 Хрвата.

Свијет 01.06.2015 | 19:30
Балканци у Њемачкој варају своје раднике

Гастарбајтери с Балкана, па и из Србије, који у порази за послом одлазе у Немачку, уздајући се у сигурну зараду, све чешће су и у тој уређеној земљи жртве разноразних превараната.

Пример за то је хрватски државаљанин Дарко Јуришић, који је у фебруару ове године нашао посао у фирми „Какор“ у Офенбаху. Радне дозволе су брзо добијене и договорена је сатница од 10 евра на једном градилишту.

Међутим, испоставило се, како преноси „Дојче веле“, да је власник фирме Дамир Карпински, пореклом из Санџака, преварант који је, после само једне исплаћене зараде Јуришићу, нестао без трага. Што је још горе, са собом је однео и новац који му је за плате радника исплатио главни извођач радова, фирма „Дреслер бој“, па је око 300 радника, међу којима и 100 Хрвата, остало без динара. Осим што су остали без плата, остали су и без крова над главом јер фирма из Офенбаха није платила ни смештај за раднике.

Социјални закони

Оваквих примера превара у Немачкој све је више.

- Откако је Европска унија почела да се шири на исток, број случајева источно-европских радника који су након рада у Немачкој остали без плата сваким даном све је већи. Но кад се говори о тим случајевима, углавном се ради о фирмама са истока ЕУ које као предузимачи делују у Немачкој и на градилиштима запошљавају раднике из својих земаља. У случају да се те фирме огреше о немачке социјалне законе, правосуђу у Немачкој врло је тешко да правно гони власнике фирми који се налазе у иностранству - тврди Владимир Богоески из саветовалишта „Поштена мобилност“ при Немачком савезу синдиката (ДГБ).

Лак плен

Он објашњава да су новопечени гастарбајтери лак плен превараната и због тога што не знају немачки језик, па не схватају ни шта потписују приликом склапања уговора.

Чињенице: Узорци преваре радника у иностранству

- гастарбајтери верују да су заштићени строгим немачким законом о раду

- не знају језик

- послодавци преваранти потурају им да потпишу да ће радити за минималац

- потписују да су унапред примили зараду, иако тога нису свесни, и тако губе шансу да нешто извуку на суду

- поднесу тужбе, али се већина врати кући не дочекавши пресуду

(Курир)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈА

01.06.2015 18:15

Гори ти је близи, него највећи непријатељ!

ОДГОВОРИТЕ