Balkanci u Njemačkoj varaju svoje radnike

Sve više naših emigranata ostaje bez zarade jer ih zemljaci preduzimači odvedu u pečalbu i zaposle, a onda pobegnu s novcem za plate. Damir Karpinski iz Sandžaka tako je prevario 300 radnika, među kojima je bilo i 100 Hrvata.

Svijet 01.06.2015 | 19:30
Balkanci u Njemačkoj varaju svoje radnike

Gastarbajteri s Balkana, pa i iz Srbije, koji u porazi za poslom odlaze u Nemačku, uzdajući se u sigurnu zaradu, sve češće su i u toj uređenoj zemlji žrtve raznoraznih prevaranata.

Primer za to je hrvatski državaljanin Darko Jurišić, koji je u februaru ove godine našao posao u firmi „Kakor“ u Ofenbahu. Radne dozvole su brzo dobijene i dogovorena je satnica od 10 evra na jednom gradilištu.

Međutim, ispostavilo se, kako prenosi „Dojče vele“, da je vlasnik firme Damir Karpinski, poreklom iz Sandžaka, prevarant koji je, posle samo jedne isplaćene zarade Jurišiću, nestao bez traga. Što je još gore, sa sobom je odneo i novac koji mu je za plate radnika isplatio glavni izvođač radova, firma „Dresler boj“, pa je oko 300 radnika, među kojima i 100 Hrvata, ostalo bez dinara. Osim što su ostali bez plata, ostali su i bez krova nad glavom jer firma iz Ofenbaha nije platila ni smeštaj za radnike.

Socijalni zakoni

Ovakvih primera prevara u Nemačkoj sve je više.

- Otkako je Evropska unija počela da se širi na istok, broj slučajeva istočno-evropskih radnika koji su nakon rada u Nemačkoj ostali bez plata svakim danom sve je veći. No kad se govori o tim slučajevima, uglavnom se radi o firmama sa istoka EU koje kao preduzimači deluju u Nemačkoj i na gradilištima zapošljavaju radnike iz svojih zemalja. U slučaju da se te firme ogreše o nemačke socijalne zakone, pravosuđu u Nemačkoj vrlo je teško da pravno goni vlasnike firmi koji se nalaze u inostranstvu - tvrdi Vladimir Bogoeski iz savetovališta „Poštena mobilnost“ pri Nemačkom savezu sindikata (DGB).

Lak plen

On objašnjava da su novopečeni gastarbajteri lak plen prevaranata i zbog toga što ne znaju nemački jezik, pa ne shvataju ni šta potpisuju prilikom sklapanja ugovora.

Činjenice: Uzorci prevare radnika u inostranstvu

- gastarbajteri veruju da su zaštićeni strogim nemačkim zakonom o radu

- ne znaju jezik

- poslodavci prevaranti poturaju im da potpišu da će raditi za minimalac

- potpisuju da su unapred primili zaradu, iako toga nisu svesni, i tako gube šansu da nešto izvuku na sudu

- podnesu tužbe, ali se većina vrati kući ne dočekavši presudu

(Kurir)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

JA

01.06.2015 18:15

Gori ti je blizi, nego najveći neprijatelj!

ODGOVORITE