Џихадисти мијењају мапу Блиског истока?

Скоро вијек након што су границе на Блиском истоку формирали британски и француски колонијалисти, ове границе почеле су постепено да се мијењају.

Свијет 01.06.2015 | 19:20
Џихадисти мијењају мапу Блиског истока?

Границе које су створили Лондон и Париз замијенили су нацрти територија џихадиста, националиста, побуњеника и господара рата, пише ББЦ.

Граница између Ирака и Сирије је под контролом Исламске државе, сиријски Курди се боре за своју аутономију у Ираку, а етнички и религијски побуњеници харају Либијом и Јеменом.

Како наводи ББЦ, некада моћни главни градови у овим државама постали су ирелевантни.

Остатак свијета и даље може да образује амбасаде у овим државама, али не постоје стабилна министарства ових земаља са којима би могле да ступе у контакт.

Владе у Дамсаку, Сани и Багдаду више нису у могућности да своју вољу изрази на већим дијеловима територије у својим државама.

“Државе које постоје на овој територији више немају монопол употребе силе”, рекао је професор Фаваз Гергес са Лондонске школе за економију и политичке науке.

То значи да се неке централне владе сада ослањају само на војску и неке недржавне актере који би требало да их бране.

Чак и најдрагоцјенији извор на Блиском истоку, нафта, измиче Владиној контроли.

Како се наводи, постоји много начина на које се врши илегална препродаја нафте и гаса у цијелом региону.

У зависности тачке са које посматрају Блиски исток, аналитичари сматрају да ову регију сада карактерише мањак демократије, постколонијализам, корупција, лоши образовни стандарди, и успон радикалног ислама.

Како пише ББЦ, у прошлим временима велике свјетске силе успјевале су да утичу на ситуацију и сачувају земље Блиског истока, али сада ни Вашингтон ни Москва нису способни да стабилизују ситуације у Сирији, Либији, Јемену или Ираку.

Питање које највећи број западних дипломата поставља јесте да ли земље попут Египта, Јордана, Бахреина, па чак и Саудијске Арабије могу да задрже или обнове поредак.

Већина земаља на Блиском истоку је своје границе добила након Првог свјетског рата, а највећа промјена од тада дошла је настанком Израела 1948. године.

Како пише ББЦ, и у самом Израелу постоје спорења око граница, а о новим границама “сањају” Палестинци.

“Они виде хаос у Ираку и Сирији и ову одвратну машину која се назива Исламска држава као јединог играча који може да доведе до промјена који би можда имали и корист за Палестинце”, рекла је Роузмери Холис са Универзитета у Лондону.

Блиски исток суочава се са годинама хаоса, а многи у региону се воде религијом или идеологијом.

За њих циљ није, како пише ББЦ, промјена линија на карти, већ промјена начина на који ће друштво бити организовано.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Синтетицке дрзаве

01.06.2015 21:45

Стваране водјења рацуна о племенским границама и етницкој проблематици- питање Курда нпр. Намјерно тваране накарадно да би се лаксе манипулисало свима њима. Сад се све то распада не само због ИД. Малтене мора се поново правити Израел, Курдистан итд.

ОДГОВОРИТЕ