Džihadisti mijenjaju mapu Bliskog istoka?

Skoro vijek nakon što su granice na Bliskom istoku formirali britanski i francuski kolonijalisti, ove granice počele su postepeno da se mijenjaju.

Svijet 01.06.2015 | 19:20
Džihadisti mijenjaju mapu Bliskog istoka?

Granice koje su stvorili London i Pariz zamijenili su nacrti teritorija džihadista, nacionalista, pobunjenika i gospodara rata, piše BBC.

Granica između Iraka i Sirije je pod kontrolom Islamske države, sirijski Kurdi se bore za svoju autonomiju u Iraku, a etnički i religijski pobunjenici haraju Libijom i Jemenom.

Kako navodi BBC, nekada moćni glavni gradovi u ovim državama postali su irelevantni.

Ostatak svijeta i dalje može da obrazuje ambasade u ovim državama, ali ne postoje stabilna ministarstva ovih zemalja sa kojima bi mogle da stupe u kontakt.

Vlade u Damsaku, Sani i Bagdadu više nisu u mogućnosti da svoju volju izrazi na većim dijelovima teritorije u svojim državama.

“Države koje postoje na ovoj teritoriji više nemaju monopol upotrebe sile”, rekao je profesor Favaz Gerges sa Londonske škole za ekonomiju i političke nauke.

To znači da se neke centralne vlade sada oslanjaju samo na vojsku i neke nedržavne aktere koji bi trebalo da ih brane.

Čak i najdragocjeniji izvor na Bliskom istoku, nafta, izmiče Vladinoj kontroli.

Kako se navodi, postoji mnogo načina na koje se vrši ilegalna preprodaja nafte i gasa u cijelom regionu.

U zavisnosti tačke sa koje posmatraju Bliski istok, analitičari smatraju da ovu regiju sada karakteriše manjak demokratije, postkolonijalizam, korupcija, loši obrazovni standardi, i uspon radikalnog islama.

Kako piše BBC, u prošlim vremenima velike svjetske sile uspjevale su da utiču na situaciju i sačuvaju zemlje Bliskog istoka, ali sada ni Vašington ni Moskva nisu sposobni da stabilizuju situacije u Siriji, Libiji, Jemenu ili Iraku.

Pitanje koje najveći broj zapadnih diplomata postavlja jeste da li zemlje poput Egipta, Jordana, Bahreina, pa čak i Saudijske Arabije mogu da zadrže ili obnove poredak.

Većina zemalja na Bliskom istoku je svoje granice dobila nakon Prvog svjetskog rata, a najveća promjena od tada došla je nastankom Izraela 1948. godine.

Kako piše BBC, i u samom Izraelu postoje sporenja oko granica, a o novim granicama “sanjaju” Palestinci.

“Oni vide haos u Iraku i Siriji i ovu odvratnu mašinu koja se naziva Islamska država kao jedinog igrača koji može da dovede do promjena koji bi možda imali i korist za Palestince”, rekla je Rouzmeri Holis sa Univerziteta u Londonu.

Bliski istok suočava se sa godinama haosa, a mnogi u regionu se vode religijom ili ideologijom.

Za njih cilj nije, kako piše BBC, promjena linija na karti, već promjena načina na koji će društvo biti organizovano.

(B92)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sinteticke drzave

01.06.2015 21:45

Stvarane vodjenja racuna o plemenskim granicama i etnickoj problematici- pitanje Kurda npr. Namjerno tvarane nakaradno da bi se lakse manipulisalo svima njima. Sad se sve to raspada ne samo zbog ID. Maltene mora se ponovo praviti Izrael, Kurdistan itd.

ODGOVORITE