Влада ће измирити све заостале обавезе

Влада Републике Српске измириће све заостале обавезе по основу подстицаја за развој пољопривреде и села из прошле, као и обавезе по основу захтјева за подстицаје који буду запримљени у овој години, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Република Српска 01.06.2015 | 23:01
Влада ће измирити све заостале обавезе

Укупна расположива средстава за реализацију подршке финансирању пољопривреде и села у буџету за прошлу годину износила су 60 милиона КМ, а од тог износа до данас према пољопривредним произвођачима реализоване су обавезе за прошлу годину у укупном износу 47.221.764 КМ, док је износ преосталих обавеза за исплату укупно 12.778.235 КМ.

У саопштењу поводом изјава пласираних у медијима у вези са исплатом подстицајних средстава и других питања из области пољопривреде, Министарство наводи да је Влада усвојила закључак да средства за исплату надокнаде дијела штете у пољопривреди, биљна и животињска производња, у укупном износу од 12 милиона КМ, буду исплаћена на трансакционе рачуне корисника, пољопривредних газдинстава евидентираних у Регистру штете од поплава у пољопривреди у двије одвојене транше.

Прва транша, у износу од седам милиона КМ, обухвата накнаду дијела укупне штете у биљној и животињској производњи које су процијењене на износе до 5.000 КМ, док друга транша, од укупно пет милиона КМ, обухвата надокнаду дијела штете у биљној и животињској производњи које су процијењене на износе преко 5.000 КМ.

У саопштењу се наводи да су пољопривредним произвођачима такође рефундирани трошкови набавке репроматеријала након прошлогодишњих поплава и да је исплата средстава за пресијавање извршена 29. маја ове године.

"Министарство, иако није директно надлежно, прати стање и предузима мјере за унапређење ситуације на тржишту млијека и млијечних прерађевина. Активности су приоритетно усмјерене у два правца, и то: уређење система обиљежавања животиња и контрола испуњености услова за производњу и складиштење сировог млијека", додаје се у саопштењу.

Министарство подсјећа да је за провођење ових активности формиран Координациони тим задужен за обезбјеђење услова за извоз млијека, који чине представници надлежних ресора Министарства, Инспектората Републике Српске, ветеринарских организација, као и представници организација пољопривредних произвођача.

Све те активности реализоваће се у координацији са Канцеларијом за ветеринарство БиХ и Агенције за идентификацију животиња БиХ.

"Осим наведеног, донесена је одлука о интервентном откупу милион килограма млијека и његовој преради у млијеко у праху. Циљ интервентног откупа је ослобађање домаћих залиха и отварање могућности за обнављање откупа од свих произвођача", додаје се у саопштењу.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Цезар

01.06.2015 16:49

Основно питање које се намеће је: Откуд им паре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брле

01.06.2015 20:51

Добро би било када би и сада добио сјеме кукуруза да бар исхраним свиње до посјека. Ја не знам за ста бих га друго искористио у ово вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мени лицно треба само једно

01.06.2015 22:32

Да прекинете слати старицу бескуцницу да среди папире у Ливну за пензију. Никад нисам цула вецу глупост. Срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ