Све што нисте знали о Миодрагу ''Грофу'' Божовићу...

Гроф је на локалном терену ФК Брсково, где је научио прве фудбалске кораке, маштао да једног дана носи црвено-бели дрес. Ко је Миодраг Божовић, нови тренер Црвене звезде, кога навијачи виде као спасиоца посрнулог великана?

Фудбал 01.06.2015 | 21:20
Све што нисте знали о Миодрагу ''Грофу'' Божовићу...

Рођен је у Мојковцу пре 47 година, као најмлађе дете у петочланој радничкој породици. Јурио је лопту у насељу Горњи Мојковац, и био је љубимац старијих сестара Соње (данас докторка у Прагу) и Магдалене (живи у Будви). И маштао је да постане фудбалер Црвене звезде.

Отац Ратко, који је преминуо 1994. године, радио је у Шумском газдинству, мајка Винка је била службеница у Комбинату за дрвну индустрију „Вукман Крушчић“. Пошто је завршио трећи разред Основне школе „Алекса Ђилас Бећо“, отац Ратко је донео одлуку да се породица пресели у тадашњи Титоград. То је Бату, како га и данас зову у Мојковцу, тешко пало, оставио је школске другове, родбину, али је сваки летњи и зимски распуст проводио у завичају.

Испоставило се да је прелазак у данашњу Подгорицу био пун погодак када је фудбал у питању. Тако је 1986. године ушао у први тим Будућности, у који га је увео Милан Живадиновић. Била је то генерација Вујовића, Влаховића, Радоњића, Драгољуба Брновића, Јановића, Савићевића...

Животну жељу, прелазак на „Маракану“, остварио је 1992. године, а играо је до 1994. у време санкција, инфлације, ратова....

Због господског држања и понашања на терену и ван њега добио је надимак Гроф од новинара „Спорта“ Мирка Врбице.

- Тада смо играли синдикални фудбал. Уместо плате, добијали смо макароне, уље, шећер, рижу, брашно... - подсећа Божовић.

Уследили су Индонезија, Кипар, па успешна тренерска каријера, коју је градио у Чачку и бројним руским клубовима, одакле носи и освојени национални Куп за 2014. годину с Ростовом.

Коментари / 0

Оставите коментар