Sve što niste znali o Miodragu ''Grofu'' Božoviću...

Grof je na lokalnom terenu FK Brskovo, gde je naučio prve fudbalske korake, maštao da jednog dana nosi crveno-beli dres. Ko je Miodrag Božović, novi trener Crvene zvezde, koga navijači vide kao spasioca posrnulog velikana?

Fudbal 01.06.2015 | 21:20
Sve što niste znali o Miodragu ''Grofu'' Božoviću...

Rođen je u Mojkovcu pre 47 godina, kao najmlađe dete u petočlanoj radničkoj porodici. Jurio je loptu u naselju Gornji Mojkovac, i bio je ljubimac starijih sestara Sonje (danas doktorka u Pragu) i Magdalene (živi u Budvi). I maštao je da postane fudbaler Crvene zvezde.

Otac Ratko, koji je preminuo 1994. godine, radio je u Šumskom gazdinstvu, majka Vinka je bila službenica u Kombinatu za drvnu industriju „Vukman Kruščić“. Pošto je završio treći razred Osnovne škole „Aleksa Đilas Bećo“, otac Ratko je doneo odluku da se porodica preseli u tadašnji Titograd. To je Batu, kako ga i danas zovu u Mojkovcu, teško palo, ostavio je školske drugove, rodbinu, ali je svaki letnji i zimski raspust provodio u zavičaju.

Ispostavilo se da je prelazak u današnju Podgoricu bio pun pogodak kada je fudbal u pitanju. Tako je 1986. godine ušao u prvi tim Budućnosti, u koji ga je uveo Milan Živadinović. Bila je to generacija Vujovića, Vlahovića, Radonjića, Dragoljuba Brnovića, Janovića, Savićevića...

Životnu želju, prelazak na „Marakanu“, ostvario je 1992. godine, a igrao je do 1994. u vreme sankcija, inflacije, ratova....

Zbog gospodskog držanja i ponašanja na terenu i van njega dobio je nadimak Grof od novinara „Sporta“ Mirka Vrbice.

- Tada smo igrali sindikalni fudbal. Umesto plate, dobijali smo makarone, ulje, šećer, rižu, brašno... - podseća Božović.

Usledili su Indonezija, Kipar, pa uspešna trenerska karijera, koju je gradio u Čačku i brojnim ruskim klubovima, odakle nosi i osvojeni nacionalni Kup za 2014. godinu s Rostovom.

Komentari / 0

Ostavite komentar