Човјек који је ''цинкарио'' ФИФА-у - Чак Блејзер!

Амерички ФБИ је пре само неколико дана, ухапсио више од 12 званичника светске куће фудбала (ФИФА), под оптужницом да су годинама узимали мито за додељивање домаћинства Светског првенства разним земљама. Највећи скандал у 111-годишњој историји потресао је ФИФА хапшењем седам високих званичника светске куће фудбала и укупно 14 особа, а кривац за откривање корупције је Чак Блејзер.

Фудбал 02.06.2015 | 21:00
Човјек који је ''цинкарио'' ФИФА-у - Чак Блејзер!

У питању је бивши члан Извршног комитета ФИФА, који је био доушник ФБИ и од кључне помоћи приликом хапшења званичника у Цириху умешаних у мито и корупцију.

Иако је јавна тајна била да постоји корупција у ФИФА, то су недавна хапшења и потврдила, али ни то није уздрмало трон Сепа Блатера, који је поново изабран за председника ове организације. Међутим, оно што се недавно сазнало је и то, да је ФБИ имао доушника који је неко време снимао разговоре ФИФА челника, те је те разговоре заменио за имунитет на суду.

Чак Блејзер је име ФИФА званичника, који је помогао америчкој полицији да ухапси особе које су примале мито, а Американац је напустио ову организацију 2013. године, само неколико месеци пошто је проглашен за најмоћнијег човека у светском фудбалу.

Блејзер је признао кривицу за рекетирање, превару, прање новца, пријављивање пореза и сакривање прихода који су у једном тренутку били већи и од два милиона долара! Он је потом пристао да снима разговоре ФИФА званичника у замену за имунитет, а прислушкивач је носио на привеску од кључева.

Он је снимао разговоре још од Олимпијских игара 2012. године, а тек недавно су америчке полицијске службе скупили довољно доказа да приведу скоро све званичнике ФИФА, осим самог председника Сепа Блатера.

"Најмоћнији човек фудбала" је скренуо пажњу ФБИ службе, када је почео да расипа новац на све стране, укључујући и изнајмљивање куће за своје мачке у вредности од 6.000 долара месечно. Блазер је само од ТВ права између 1996. и 2011. године приходовао 15 милиона долара, а на располагању је имао и приватни авион, као и луксузни апартман на Бахамима.

Коментари / 0

Оставите коментар