Čovjek koji je ''cinkario'' FIFA-u - Čak Blejzer!

Američki FBI je pre samo nekoliko dana, uhapsio više od 12 zvaničnika svetske kuće fudbala (FIFA), pod optužnicom da su godinama uzimali mito za dodeljivanje domaćinstva Svetskog prvenstva raznim zemljama. Najveći skandal u 111-godišnjoj istoriji potresao je FIFA hapšenjem sedam visokih zvaničnika svetske kuće fudbala i ukupno 14 osoba, a krivac za otkrivanje korupcije je Čak Blejzer.

Fudbal 02.06.2015 | 21:00
Čovjek koji je ''cinkario'' FIFA-u - Čak Blejzer!

U pitanju je bivši član Izvršnog komiteta FIFA, koji je bio doušnik FBI i od ključne pomoći prilikom hapšenja zvaničnika u Cirihu umešanih u mito i korupciju.

Iako je javna tajna bila da postoji korupcija u FIFA, to su nedavna hapšenja i potvrdila, ali ni to nije uzdrmalo tron Sepa Blatera, koji je ponovo izabran za predsednika ove organizacije. Međutim, ono što se nedavno saznalo je i to, da je FBI imao doušnika koji je neko vreme snimao razgovore FIFA čelnika, te je te razgovore zamenio za imunitet na sudu.

Čak Blejzer je ime FIFA zvaničnika, koji je pomogao američkoj policiji da uhapsi osobe koje su primale mito, a Amerikanac je napustio ovu organizaciju 2013. godine, samo nekoliko meseci pošto je proglašen za najmoćnijeg čoveka u svetskom fudbalu.

Blejzer je priznao krivicu za reketiranje, prevaru, pranje novca, prijavljivanje poreza i sakrivanje prihoda koji su u jednom trenutku bili veći i od dva miliona dolara! On je potom pristao da snima razgovore FIFA zvaničnika u zamenu za imunitet, a prisluškivač je nosio na privesku od ključeva.

On je snimao razgovore još od Olimpijskih igara 2012. godine, a tek nedavno su američke policijske službe skupili dovoljno dokaza da privedu skoro sve zvaničnike FIFA, osim samog predsednika Sepa Blatera.

"Najmoćniji čovek fudbala" je skrenuo pažnju FBI službe, kada je počeo da rasipa novac na sve strane, uključujući i iznajmljivanje kuće za svoje mačke u vrednosti od 6.000 dolara mesečno. Blazer je samo od TV prava između 1996. i 2011. godine prihodovao 15 miliona dolara, a na raspolaganju je imao i privatni avion, kao i luksuzni apartman na Bahamima.

Komentari / 0

Ostavite komentar