Немањићкој задужбини потребна помоћ

У манастиру Света Тројица - Возућица у општини Завидовићи у ФБиХ прослављена је манастирска слава Духови и том приликом најављено освештање обновљеног храма за 25. јули, те апеловано да сви који су у могућности помогну завршетак обнове ове немањићке задужбине.

Босна и Херцеговина 01.06.2015 | 09:45
Немањићкој задужбини потребна помоћ

Свету литургију служио је парох завидовићки протонамјесник Зоран Живковић, који је јуче у обраћању вјерницима рекао да се велики број људи окупио на овај радосни духовни празник у манастиру који је кроз историју рушен, али и обнављан, као што је и сада поново обновљен.

"Сам Господ чува овај манастир", истакао је Живковић и захвалио свим Возућанима који су допринијели његовој обнови, која траје од 2006. године.

Он је нагласио да су Возућани свих ових година показивали несебичну подршку и увијек налазили средстава за све што је било потребно за манастир, иако и сами живе тежак живот, прогнани из свог родног краја.

Након што је током проповиједи указао на потребу да се набаве централни полијелеј са хоросом /лустер који стоји испод куполе/ и два мања полијелеја, по један за олтар и припрату цркве, према већ уобичајеној пракси овај позив није прошао без одговора, па су се јавили приложници за полијелеј за олтар и за припрату Јован Спасојевић и Саво Ерић.

"Подршку наших вјерника очекујемо и у финансирању довршетка грађевинских радова које ових дана изводимо, али исто тако и у организовању манифестације коју припремамо поводом освештања манастира", истакао је Живковић.

Након литургије, празнична литија обишла је око храма, те је сломљен славски колач. Кум славе био је Мирко Лукић из возућког села Подводе, а кумство за идућу годину предао је Мирку Благојевићу из села Маричићи.

Служење литургије у манастиру Света Тројица традиционално је пратило духовно појање хора којег чини породица свештеника Живковића - његове кћерке и супруга.

Српска православна црквена општина Возућа, заједно са Грађевинским одбором, позвала је све расељене Возућане, Завидовићане и људе добре воље да 25. јула посјете манастир Возућицу и увеличају овај дан, који је од великог значаја за манастир.

Сви заинтересовани за помоћ манастиру могу се обратити свештенику Живковићу.

Манастир Возућица задужбина је краља Драгутина Немањића из 14. вијека. Имао је важну улогу у очувању православља у овим крајевима, а доказ за то су српска села на лијевој обали ријеке Криваје која су сачувана вијековима све до етничког чишћења 1995. године.

Након 1995. године на подручје возућке и стошке парохије у општини Завидовићи вратило се само око пет одсто Срба, или око 70 српских породица, док је прије рата у стошкој парохији живјело више од 600, а у возућкој више од 800 домаћинстава.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

георгије

01.06.2015 19:34

У сваком слуцају треба помоци

ОДГОВОРИТЕ