Nemanjićkoj zadužbini potrebna pomoć

U manastiru Sveta Trojica - Vozućica u opštini Zavidovići u FBiH proslavljena je manastirska slava Duhovi i tom prilikom najavljeno osveštanje obnovljenog hrama za 25. juli, te apelovano da svi koji su u mogućnosti pomognu završetak obnove ove nemanjićke zadužbine.

Bosna i Hercegovina 01.06.2015 | 09:45
Nemanjićkoj zadužbini potrebna pomoć

Svetu liturgiju služio je paroh zavidovićki protonamjesnik Zoran Živković, koji je juče u obraćanju vjernicima rekao da se veliki broj ljudi okupio na ovaj radosni duhovni praznik u manastiru koji je kroz istoriju rušen, ali i obnavljan, kao što je i sada ponovo obnovljen.

"Sam Gospod čuva ovaj manastir", istakao je Živković i zahvalio svim Vozućanima koji su doprinijeli njegovoj obnovi, koja traje od 2006. godine.

On je naglasio da su Vozućani svih ovih godina pokazivali nesebičnu podršku i uvijek nalazili sredstava za sve što je bilo potrebno za manastir, iako i sami žive težak život, prognani iz svog rodnog kraja.

Nakon što je tokom propovijedi ukazao na potrebu da se nabave centralni polijelej sa horosom /luster koji stoji ispod kupole/ i dva manja polijeleja, po jedan za oltar i pripratu crkve, prema već uobičajenoj praksi ovaj poziv nije prošao bez odgovora, pa su se javili priložnici za polijelej za oltar i za pripratu Jovan Spasojević i Savo Erić.

"Podršku naših vjernika očekujemo i u finansiranju dovršetka građevinskih radova koje ovih dana izvodimo, ali isto tako i u organizovanju manifestacije koju pripremamo povodom osveštanja manastira", istakao je Živković.

Nakon liturgije, praznična litija obišla je oko hrama, te je slomljen slavski kolač. Kum slave bio je Mirko Lukić iz vozućkog sela Podvode, a kumstvo za iduću godinu predao je Mirku Blagojeviću iz sela Maričići.

Služenje liturgije u manastiru Sveta Trojica tradicionalno je pratilo duhovno pojanje hora kojeg čini porodica sveštenika Živkovića - njegove kćerke i supruga.

Srpska pravoslavna crkvena opština Vozuća, zajedno sa Građevinskim odborom, pozvala je sve raseljene Vozućane, Zavidovićane i ljude dobre volje da 25. jula posjete manastir Vozućicu i uveličaju ovaj dan, koji je od velikog značaja za manastir.

Svi zainteresovani za pomoć manastiru mogu se obratiti svešteniku Živkoviću.

Manastir Vozućica zadužbina je kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka. Imao je važnu ulogu u očuvanju pravoslavlja u ovim krajevima, a dokaz za to su srpska sela na lijevoj obali rijeke Krivaje koja su sačuvana vijekovima sve do etničkog čišćenja 1995. godine.

Nakon 1995. godine na područje vozućke i stoške parohije u opštini Zavidovići vratilo se samo oko pet odsto Srba, ili oko 70 srpskih porodica, dok je prije rata u stoškoj parohiji živjelo više od 600, a u vozućkoj više od 800 domaćinstava.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

georgije

01.06.2015 19:34

U svakom slucaju treba pomoci

ODGOVORITE