Соларни авион започео лет преко Пацифика

Револуционарни авион Солар Импулсе 2 полетио је из Кине по локалном времену почевши најопаснију етапу свог пута око свијета у којој ће швајцарски пилот Андре Борсцхберг морати издржати шест дана и шест ноћи сасвим сам за командама лета.

Свијет 31.05.2015 | 19:09
Соларни авион започео лет преко Пацифика

Авион који се покреће искључиво сунчевом енергијом полетио је из града Нанкина у источној Кини након неколико одгађања због лоших временских прилика.

До сада Солар Импулсе 2 није летио изнад океана нити био у ваздуху дуже од 24 сата те је прелаз преко Пацифика технолошки изазов.

Пилот Андре Борсцхберг (62), мораће издржати за командама на путу дугом 8.500 километара и тај ће лет морати прекидати тек кратким дријемежом од двадесетак минута.

Његово сједиште, које не смије напуштати, опремљено је саставом WЦ-а.У случају великог квара, Швајцарац може скочити падобраном у океан, стотинама километара далеко од сваке помоћи.

Крила Солар Импулсе 2 прекривена су с више од 17.000 соларних панела. На пут око свијета полетио је 9. марта из Абу Дабија у Уједињеним Арапским Емиратима, а сврха је операције промовисати кориштење обновљивих енергија, нарочито сунчеве енергије.

Укупно треба прећи 35.000 километара скромном средњом брзином између 50 и 100 километара на сат у 12 етапа током пет мјесеци и вратити се у Абу Дхаби.

 

 

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар