Solarni avion započeo let preko Pacifika

Revolucionarni avion Solar Impulse 2 poletio je iz Kine po lokalnom vremenu počevši najopasniju etapu svog puta oko svijeta u kojoj će švajcarski pilot Andre Borschberg morati izdržati šest dana i šest noći sasvim sam za komandama leta.

Svijet 31.05.2015 | 19:09
Solarni avion započeo let preko Pacifika

Avion koji se pokreće isključivo sunčevom energijom poletio je iz grada Nankina u istočnoj Kini nakon nekoliko odgađanja zbog loših vremenskih prilika.

Do sada Solar Impulse 2 nije letio iznad okeana niti bio u vazduhu duže od 24 sata te je prelaz preko Pacifika tehnološki izazov.

Pilot Andre Borschberg (62), moraće izdržati za komandama na putu dugom 8.500 kilometara i taj će let morati prekidati tek kratkim drijemežom od dvadesetak minuta.

Njegovo sjedište, koje ne smije napuštati, opremljeno je sastavom WC-a.U slučaju velikog kvara, Švajcarac može skočiti padobranom u okean, stotinama kilometara daleko od svake pomoći.

Krila Solar Impulse 2 prekrivena su s više od 17.000 solarnih panela. Na put oko svijeta poletio je 9. marta iz Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a svrha je operacije promovisati korištenje obnovljivih energija, naročito sunčeve energije.

Ukupno treba preći 35.000 kilometara skromnom srednjom brzinom između 50 i 100 kilometara na sat u 12 etapa tokom pet mjeseci i vratiti se u Abu Dhabi.

 

 

Izvor: N1

Komentari / 0

Ostavite komentar