На Козари кров до крова

Планина Козара одувек је лепотом мамила љубитеље природе, планинаре, ловце, авантуристе, спортисте.

Република Српска 31.05.2015 | 17:52
На Козари кров до крова

Да сваки грумен атрактивног козарачког плаца вреди злата, доказују непрегледне шуме, чист ваздух, лековито биље, гљиве, дивљач и бројни извори питке воде, због којих је Козара била и остала ваздушна бања и једна од најпривлачнијих туристичких дестинација у овом делу Републике Српске.

Села на обронцима планине последњих година постала су најатрактивнија викенд-насеља.Земља је посебно тражена у селима Мало Паланчиште и Божићи. На сваком ћошку ничу кућице различитих величина и облика - од дрвених и лимених кућерака до вишеспратних вила.

Свако гради у складу са могућностима, а машта не недостаје. Воћњаци и баште простиру се на скоро свакој парцели, погодној за узгој, пре свега, органског поврћа.

- Овде долазим скоро сваки дан после посла. Мени је овде одмор, овде пунимо батерије после напорног радног дана, уживамо у природи, опуштамо се. Недавно смо засадили и плантажу леске, очекујемо добар род лешника, увели смо и систем "кап по кап" - каже Приједорчанин Александар Јефтић, који је пре неколико година овде саградио викендицу.

А мештани кажу, овде је плодна земља на којој успева све. Нема потребе за прскањем и пестицидима.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Црни Груја

31.05.2015 18:41

Баш ме занима у којој се фабрици у Приједору дотични умори и озноји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.05.2015 20:37

А што мора радити у фабрици? Зар је могуће да за сваку вијест вас неколицина овдје увијек има дозу цинизма. Било да се ради о доброј ствари и лошој. Човјек је рекао име и презиме па га питај гдје се зноји кад те интересује.

Name

анонимус

31.05.2015 20:44

Ако је то Александар Јефтиц на кога ја мислим а скоро сам цула и ову прицу за љеске, онда се он умори у градској управи, одељење за саобрацај.

Name

Планинар

31.05.2015 21:55

Па мало су претјерали са тим викендицама, готово да нема мјеста а да поглед не закаци неку људску творевину. Мислим да нас планинаре све мање интересује Козара јер помало се стице осјецај да нисмо у природи и ево у мом слуцају, под носом ми је Козара а морам путовати на друге планине да би окусио природу.