Фиго о ФИФА-и: Фудбал губи; Платини: Битне промјене, а не Блатер!

Португалац реизбор Сепа Блатера за председника ФИФА сматра поразом фудбала и Светске фудбалске органзиације. Председник УЕФА Мишел Платини оценио је као кључне промене у ФИФА аферу о корупцији у тој организацији, упркос реизбору Сепа Блатер за председника ФИФА.

Фудбал 31.05.2015 | 20:20
Фиго о ФИФА-и: Фудбал губи; Платини: Битне промјене, а не Блатер!

Некадашњи фудбалер Португала Луиш Фиго оценио је да је поновним избором Сепа Блатера за председника Светске фудбалске федерације (ФИФА) "изгубио фудбал".

"Данас је био још један црн дан у Цириху. ФИФА је изгубила, али, пре свега, изгубио је фудбал, као и свако ко истински брине о фудбалу", рекао је Фиго, који је био кандидат за председника Фифе, али се из те трке повукао.

Блатер је у петак поново изабран за председника ФИФА на 65. Конгресу у Цириху и поред великог скандала који последњих дана потреса ту организацију. Њему је то пети узастопни четоврогодишњи мандат на челу Фифе, а у изборној трци победио је јорданског принца Али бин ал-Хусеина.

Фифу је у последња три дана погодио велики корупцијски скандал.

Швајцарске власти су у среду на захтев САД ухапсиле неколико челника ФИФА у склопу истраге о корупцији, што је највећи скандал у 111 година дугој историји светске куће фудбала.

"Спреман сам да прихватим тезу да је председник ФИФА одговоран за све, али бих волео да поделим ту одговорност. Не могу да надзирем све у фудбалу. Имамо 209 чланица и хиљаде учесника. Није цела организација крива за последњи скандал, већ је кривица индивидуална", рекао је Блатер.

Фиго је навео да оваква изјава Блатера вређа интелигинецију људи.

"Господин Блатер је био веома циничан када је рекао да није могао да контролише све. То вређа интелигенцију људи. Да је господин Блатер и мало бринуо о фудбалу, он би се повукао из трке. Ако има и мало пристојности, он ће поднети оставку у наредних неколико дана", јасан је био је Фиго.

"Поносан сам што је УЕФА бранила и подржала промене у ФИФА. Та промена је за мене од кључног значаја, јер та организација мора да поврати свој кредибилитет", рекао је Платини после реизбора Блатера од којег је затражио да поднесе оставку.

Блатер је поново изабран за првог човека те организације на 65. Конгресу Фифе у Цириху после повлачења из изборне трке јорданског принца Алија Бин ал-Хусеина, којег је подржавао и Платини. Платини је честитао јорданском принцу на "кампањи која је довела до гласања за председника" Фифе.

Блатер је у првом кругу избора за првог човека ФИФА добио 133 гласа, од 206 важећих листића, док је његов противкандидат јордански принц Али бин ал-Хусеин добио 73.

За победу већ у првом кругу Блатеру је недостајало седам гласова, па је победник избора требало да буде решен након другог круга гласања. Међутим, непосредно пре почетка другог круга, Али бин ал-Хусеин се повукао из трке.

ФИФА је у последња три дана погодио велики корупцијски скандал. Швајцарске власти су у среду на захтев САД ухапсиле седморицу челника ФИФА у склопу истраге о корупцији, што је највећи скандал у 111 година дугој историји светске куће фудбала.

Коментари / 0

Оставите коментар