Figo o FIFA-i: Fudbal gubi; Platini: Bitne promjene, a ne Blater!

Portugalac reizbor Sepa Blatera za predsednika FIFA smatra porazom fudbala i Svetske fudbalske organziacije. Predsednik UEFA Mišel Platini ocenio je kao ključne promene u FIFA aferu o korupciji u toj organizaciji, uprkos reizboru Sepa Blater za predsednika FIFA.

Fudbal 31.05.2015 | 20:20
Figo o FIFA-i: Fudbal gubi; Platini: Bitne promjene, a ne Blater!

Nekadašnji fudbaler Portugala Luiš Figo ocenio je da je ponovnim izborom Sepa Blatera za predsednika Svetske fudbalske federacije (FIFA) "izgubio fudbal".

"Danas je bio još jedan crn dan u Cirihu. FIFA je izgubila, ali, pre svega, izgubio je fudbal, kao i svako ko istinski brine o fudbalu", rekao je Figo, koji je bio kandidat za predsednika Fife, ali se iz te trke povukao.

Blater je u petak ponovo izabran za predsednika FIFA na 65. Kongresu u Cirihu i pored velikog skandala koji poslednjih dana potresa tu organizaciju. Njemu je to peti uzastopni četovrogodišnji mandat na čelu Fife, a u izbornoj trci pobedio je jordanskog princa Ali bin al-Huseina.

Fifu je u poslednja tri dana pogodio veliki korupcijski skandal.

Švajcarske vlasti su u sredu na zahtev SAD uhapsile nekoliko čelnika FIFA u sklopu istrage o korupciji, što je najveći skandal u 111 godina dugoj istoriji svetske kuće fudbala.

"Spreman sam da prihvatim tezu da je predsednik FIFA odgovoran za sve, ali bih voleo da podelim tu odgovornost. Ne mogu da nadzirem sve u fudbalu. Imamo 209 članica i hiljade učesnika. Nije cela organizacija kriva za poslednji skandal, već je krivica individualna", rekao je Blater.

Figo je naveo da ovakva izjava Blatera vređa inteligineciju ljudi.

"Gospodin Blater je bio veoma ciničan kada je rekao da nije mogao da kontroliše sve. To vređa inteligenciju ljudi. Da je gospodin Blater i malo brinuo o fudbalu, on bi se povukao iz trke. Ako ima i malo pristojnosti, on će podneti ostavku u narednih nekoliko dana", jasan je bio je Figo.

"Ponosan sam što je UEFA branila i podržala promene u FIFA. Ta promena je za mene od ključnog značaja, jer ta organizacija mora da povrati svoj kredibilitet", rekao je Platini posle reizbora Blatera od kojeg je zatražio da podnese ostavku.

Blater je ponovo izabran za prvog čoveka te organizacije na 65. Kongresu Fife u Cirihu posle povlačenja iz izborne trke jordanskog princa Alija Bin al-Huseina, kojeg je podržavao i Platini. Platini je čestitao jordanskom princu na "kampanji koja je dovela do glasanja za predsednika" Fife.

Blater je u prvom krugu izbora za prvog čoveka FIFA dobio 133 glasa, od 206 važećih listića, dok je njegov protivkandidat jordanski princ Ali bin al-Husein dobio 73.

Za pobedu već u prvom krugu Blateru je nedostajalo sedam glasova, pa je pobednik izbora trebalo da bude rešen nakon drugog kruga glasanja. Međutim, neposredno pre početka drugog kruga, Ali bin al-Husein se povukao iz trke.

FIFA je u poslednja tri dana pogodio veliki korupcijski skandal. Švajcarske vlasti su u sredu na zahtev SAD uhapsile sedmoricu čelnika FIFA u sklopu istrage o korupciji, što je najveći skandal u 111 godina dugoj istoriji svetske kuće fudbala.

Komentari / 0

Ostavite komentar