ФА Куп: Тобџије разнеле Вилу за трофеј!

Фудбалери Арсенала одбранили су трофеј ФА Купа, пошто су у 134. финалу најстаријег светског такмичења победили Астон Вилу – 4:0 (1:0).

Фудбал 31.05.2015 | 14:40
ФА Куп: Тобџије разнеле Вилу за трофеј!

Екипа Арсена Венгера је овим тријумфом стигла до свог 12. трофеја ФА Купа у историји клуба, чиме је оставила Манчестер Јунајтед (11) на другом месту вечне листе.

'Тобџије' су потпуно заслужено славиле на крцатом Вемблију, разбили су ривала у сваком сегменту игре, а стрелци голова били су Тио Волкот у 40, Алексис Санчес у 50, Пер Мертесакер у 62, и Оливије Жиру у 93. минуту.

Победи Арсенала радовали су се и навијачи Саутемптона, пошто ће екипа Душана Тадића играти Лигу Европе наредне сезоне, јер се поразом Виле место у најмасовнијем европском такмичењу додељује седмопласираном тиму на табели.

После Болтона, Блекбурна и Тотенхема, Арсенал је постао тек четврти клуб који успео да одбрани трофеј у ФА Купу.

Тим из Лондона је од самог старта меча преузео контролу и почео да ствара шансе испред гола Шаја Гивена. Најрсположенији за игру били су крилни нападачи Арсенала – Алексис Санчес и Тио Волкот.

Управо је Волкот имао две најбоље прилике за свој тим, а приликом другог покушаја да затресе мрежу спречила га је сјајна реакција Кирана Ричардсона на гол линији. Међутим, десетак минута касније екипи из Бирмингема није било спаса.

Арсенал је наставио са нападима, да би се пет минута пре одласка на одмор Волкот уписао у стрелце. Наћо Монреал је центрирао са левог бока, Санчес вратио лопту главом на прву стативу, а Волкот закуцао лопту у мрежу.

Тим Тима Шервуда имао је један опасан напад на старту другог дела игре, али је то било све од њих. Арсенал је убрзо преузео контролу, а онда је Чилеанац у дресу 'Тобџија' спектакуларним поготком и дефинитивно преломио меч.

Велико појачање клуба из Барселоне, можда и најбоља куповина француског стручњака у претходној деценији, вукло је лопту са десног на леви бок, пре него што је заломио чувара и наместио лопту на 'јачу' десну ногу. Уследио је страховит ударац са тридесетак метара, Шај Гивен био је на средини лопте, али је лопта лелујала у ваздуху и завршила у даљем десном углу.

Тада је већ било јасно да Астон Вила нема никакве шансе за повратак, али Арсенал није пуштао 'гас'. Само 12 минута касније Пер Мертесакер постигао је и трећи гол за свој тим – Санти Касорла је одлично извео корнер на прву стативу, где је највише био Мертесакер и лагано погодио даљи угао.

Колико је Венгерова екипа била супериорна можда најбоље осликава податак да је упутила чак 16 шутева на гол (девет у оквир), насупрот само два Виле, без иједног у оквир.

Коначан резултат сусрета постављен је у трећем минуту надокнаде, када је резервиста Алекс Окслејд-Чемберлен проиграо Оливија Жируа на ивици петерца, а овај рутински спољиним делом копачке ставио тачку на финале.

Коментари / 0

Оставите коментар