FA Kup: Tobdžije raznele Vilu za trofej!

Fudbaleri Arsenala odbranili su trofej FA Kupa, pošto su u 134. finalu najstarijeg svetskog takmičenja pobedili Aston Vilu – 4:0 (1:0).

Fudbal 31.05.2015 | 14:40
FA Kup: Tobdžije raznele Vilu za trofej!

Ekipa Arsena Vengera je ovim trijumfom stigla do svog 12. trofeja FA Kupa u istoriji kluba, čime je ostavila Mančester Junajted (11) na drugom mestu večne liste.

'Tobdžije' su potpuno zasluženo slavile na krcatom Vembliju, razbili su rivala u svakom segmentu igre, a strelci golova bili su Tio Volkot u 40, Aleksis Sančes u 50, Per Mertesaker u 62, i Olivije Žiru u 93. minutu.

Pobedi Arsenala radovali su se i navijači Sautemptona, pošto će ekipa Dušana Tadića igrati Ligu Evrope naredne sezone, jer se porazom Vile mesto u najmasovnijem evropskom takmičenju dodeljuje sedmoplasiranom timu na tabeli.

Posle Boltona, Blekburna i Totenhema, Arsenal je postao tek četvrti klub koji uspeo da odbrani trofej u FA Kupu.

Tim iz Londona je od samog starta meča preuzeo kontrolu i počeo da stvara šanse ispred gola Šaja Givena. Najrspoloženiji za igru bili su krilni napadači Arsenala – Aleksis Sančes i Tio Volkot.

Upravo je Volkot imao dve najbolje prilike za svoj tim, a prilikom drugog pokušaja da zatrese mrežu sprečila ga je sjajna reakcija Kirana Ričardsona na gol liniji. Međutim, desetak minuta kasnije ekipi iz Birmingema nije bilo spasa.

Arsenal je nastavio sa napadima, da bi se pet minuta pre odlaska na odmor Volkot upisao u strelce. Naćo Monreal je centrirao sa levog boka, Sančes vratio loptu glavom na prvu stativu, a Volkot zakucao loptu u mrežu.

Tim Tima Šervuda imao je jedan opasan napad na startu drugog dela igre, ali je to bilo sve od njih. Arsenal je ubrzo preuzeo kontrolu, a onda je Čileanac u dresu 'Tobdžija' spektakularnim pogotkom i definitivno prelomio meč.

Veliko pojačanje kluba iz Barselone, možda i najbolja kupovina francuskog stručnjaka u prethodnoj deceniji, vuklo je loptu sa desnog na levi bok, pre nego što je zalomio čuvara i namestio loptu na 'jaču' desnu nogu. Usledio je strahovit udarac sa tridesetak metara, Šaj Given bio je na sredini lopte, ali je lopta lelujala u vazduhu i završila u daljem desnom uglu.

Tada je već bilo jasno da Aston Vila nema nikakve šanse za povratak, ali Arsenal nije puštao 'gas'. Samo 12 minuta kasnije Per Mertesaker postigao je i treći gol za svoj tim – Santi Kasorla je odlično izveo korner na prvu stativu, gde je najviše bio Mertesaker i lagano pogodio dalji ugao.

Koliko je Vengerova ekipa bila superiorna možda najbolje oslikava podatak da je uputila čak 16 šuteva na gol (devet u okvir), nasuprot samo dva Vile, bez ijednog u okvir.

Konačan rezultat susreta postavljen je u trećem minutu nadoknade, kada je rezervista Aleks Okslejd-Čemberlen proigrao Olivija Žirua na ivici peterca, a ovaj rutinski spoljinim delom kopačke stavio tačku na finale.

Komentari / 0

Ostavite komentar