ФИБА пријети: Савези су угрозили репрезентације због АБА-е!

ФИБА послала писмо савезима клубова који учествују у АБА лиги напомињући да сви савези морају да признају регионално такмичење јер би у супротном национални тимови могли озбиљно да испаштају због тога.

Кошарка 31.05.2015 | 17:40
ФИБА пријети: Савези су угрозили репрезентације због АБА-е!

ФИБА полако губи стрпљење!

Међународна кошаркашка федерација упутила је писмо које је потписао генерални секретар ФИБА Патрик Бауман, а у којем се оштро упозорава на брзо решавање питање реструктуирања АБА лиге.

У писму из ФИБА упућеном на адресе шест националних кошаркашких савеза (Србија, Хрватска, Словенија, БиХ, Црна Гора, Македонија) Бауман тврди да ФИБА нема никакав проблем са постојећом АБА лигом, већ да само тражи да она буде призната од стране свих националних савеза.

У писму се такође истиче да је ФИБА у последњих шест недеља, а на захтев шест националних федерација, уложила велике људске и финансијске ресурсе како би асистирала савезима и организовала ново регионално такмичење.

Реагујући на тај предлог савеза, сви клубови који су били у Љубљани, накнадно и Металац и Мега Лекс, пристали су једногласно на нацрт новог друштвеног уговора Сидра и поручили да ће и следеће сезоне играти АБА лигу, осим Црвене звезде.

Оно што ФИБА највише замера је то што су национални савези слали писма подршке новој регионалној лиги, због добробити развоја кошарке у региону, а истовремено ниједан од савеза није признао АБА лигу, нити одобрио својим клубовима учешће у том такмичењу. Такође, ниједан Савез није направио било који потез у односу на последње акције тих клубова (љубљански договор).

"Наведене позиције ваших клубова и ваших федерација су контрадикторне", стоји у писму ФИБА, уз подсећање на обавезе и могуће казне, које су цитиране.

"У име реда и предострожности, већ сам захтевао од ФИБА Европе и Одсека за такмичење ФИБА да провере све алтернативе у вези могућег неучествовања репрезентација и званичника из ових земаља у такмичењима ФИБА и ФИБА Европе", наводи се у писму Патрика Баумана упућеном националним савезима шест земаља чији клубови учествују у АБА лиги.

Генерални секретар ФИБА најавио је да ће о свему томе бити речи на Извршном одбору ФИБА 18. и 19. јуна, што јасно говори да национални савези клубова учесника АБА лиге имају две недеље да реше проблем око регионалног такмичења, односно да признају вољу својих клубова који су се изјаснили за наступање у Јадранској лиги и тако спрече оштре казне са којима би могле да се суоче репрезентације њихових земаља.

Коментари / 0

Оставите коментар