На данашњи дан погинуо српски војсковођа

Стеван Синђелић (1771-31.мај 1809) био је српски војсковођа у Првом српском устанку. Погинуо је у боју на Чегру, дигавши у ваздух шанац пун Турака.

Србија 31.05.2015 | 12:08
На данашњи дан погинуо српски војсковођа

Стеван Синђелић је рођен 1770. године у селу Војсци, у Округу моравском (по неким изворима, рођен је у селу Грабовац). Његов отац, угледни занатлија Радован Ракић је умро врло млад, па се Стеванова мајка, Синђелија, преудала. Зато су га људи по мајци Синђелији прозвали Синђелић.

Пре устанка служио је код чувеног ресавског кнеза Петра, кога су дахије пред почетак устанка посекле. Још пре него што ће подићи устанак, Карађорђе је прелазио преко Велике Мораве и састајао се са Синђелићем и договарао се о почетку устанка, па је Синђелић почео да прикупља народ ресавског краја за устанак против османске власти.

Чим је објављен устанак у Орашцу, Карађорђе је о томе обавестио Стевана Синђелића. Стеван Синђелић је одмах побунио целу Ресаву. Османлије, који су били у Ћуприји, чим су чули за устанак Срба крећу против устаника.

Стеван Синђелић је то на време сазнао, па их је спремно дочекао на Јасењару, између Свилајнца и Ћуприје и потукао до ногу. То је било његово прво бојевање и први ратни успех. После тога, Синђелић је учествовао у боју на Иванковцу са Миленком Стојковићем и Петром Добрњцем, где су сви скупа победили Хафис-пашу, кад им је Карађорђе дошао у помоћ.



У боју на Иванковцу, Стеван Синђелић се показао као добар и способан војсковођа, па га је Карађорђе поставио за ресавског војводу.

Након боја на Иванковцу, Стеван Синђелић је са Добрњцем ратовао по моравској долини и освојио: Ћуприју, Параћин и Ражањ, до Делиграда. Ту су ископали и утврдили велике и јаке шанчеве у којима су дочекали нишког Хуршид-пашу са многобројном војском, у исто време када је био бој на Мишару (1806. године).

После 1807. и кратког предаха, дошла је за српске устанике судбоносна 1809. година.
Код Каменице, села надомак Ниша, Срби су имали 6 шанчева. У првом шанцу (на брду Чегар) је био војвода Стеван Синђелић са својих 3.000 Ресаваца. Кад су Османлије сазнали да су се двојица војвода, Хајдук Вељко и Петар Добрњац повукли с војском, и да су услед тога Срби ослабили, кренули су јаком војском на српске положаје на Чегру.



Бој је почео у јутарњим часовима 19. маја 1809. (31. маја по новом календару). Османлије су јуришали четири пута, али су их Синђелићеви јунаци одбили. Напослетку, преко оних који су изгинули и испунили ровове око шанца, Османлије су на јуриш ушли у шанац. Борба пушкама, претворила се у борбу кундацима, ножевима, и голим рукама. Османлије су стално добијале појачање, док је Синђелић на крају остао сам.

Кад је Стеван Синђелић видео да не може Османлије истерати из шанца и да је много Срба изгинуло, а да не би пао жив у османске руке, опалио је из своје кубуре у пуну бурад барута и тако је завршио бој. Том приликом погинуло је 6.000 Османлија и сви преостали Срби.

После ове погибије нишки паша наредио је да се све српске главе одсеку и однесу у Ниш. Ћурчије су одрали главе и предали их паши који је наредио да се сазида Ћеле-кула. И дан данас овај споменик палим чегарским браниоцима налази се у Нишу и претворен је у спомен обележје.

Његови потомци постоје у селу Грабовац.

Извор: Курир

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

били питон

31.05.2015 10:18

Каква бајка о пуцњу у буре :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

31.05.2015 10:21

Нек' је вјецна слава Војводи Стевану Синдјелицу и свим страдалим Србима у одбрани српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пуцањ

31.05.2015 11:01

Једним метком у буре и 6000 Турака оде у вјецна ловиста.. цему ми дјецу учимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

км

31.05.2015 13:47

... и сви преостали Срби.

Name

пера трта

13.09.2016 18:40

Твоји су вероватно били на спротној страни од Синђелића

Name

Историја

31.05.2015 13:28

Нецемо ми из митоманије а ни митоманија из нас. Слава Стевану и свима ал дал знамо праву историју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

31.05.2015 13:47

гдје нађе у једном двористу 6000 дуса то је прица била једна бака исла у сипурке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историја Балкана

31.05.2015 14:00

Преувеличавање,лагање ,негирање,фалсификовање,текстови са дозом мржње према другима је историја Балкана и односи се и на Србе,Хрвате и Бошњаке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

31.05.2015 22:46

Вама муслиманима је то теско да схватите јер ви немате војсководје као Срби нити знате ста знаци 'Бој не бије свијетло орузје, но бој бије срце у јунака'. Због Синдјелица и палих српских бораца погинулих у том устанку турски паса је наредио да им се одрубе главе и направи кула од њих у Нису који је на путу за Цариград.....тако је направљена Целе кула од 952 српске лобање.А сад да цујемо васу митоманију о Сребреници и да једноставно схватите да вас је Алија заједно са Насером све зртвовао и побио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре херцеговац

02.06.2015 07:35

Како муслимани немају јунака??? А Краљевиц Марко (турски вазал),Карамурат...да не набрајам,информиси се мало прије него поцнес лупати.