Na današnji dan poginuo srpski vojskovođa

Stevan Sinđelić (1771-31.maj 1809) bio je srpski vojskovođa u Prvom srpskom ustanku. Poginuo je u boju na Čegru, digavši u vazduh šanac pun Turaka.

Srbija 31.05.2015 | 12:08
Na današnji dan poginuo srpski vojskovođa

Stevan Sinđelić je rođen 1770. godine u selu Vojsci, u Okrugu moravskom (po nekim izvorima, rođen je u selu Grabovac). Njegov otac, ugledni zanatlija Radovan Rakić je umro vrlo mlad, pa se Stevanova majka, Sinđelija, preudala. Zato su ga ljudi po majci Sinđeliji prozvali Sinđelić.

Pre ustanka služio je kod čuvenog resavskog kneza Petra, koga su dahije pred početak ustanka posekle. Još pre nego što će podići ustanak, Karađorđe je prelazio preko Velike Morave i sastajao se sa Sinđelićem i dogovarao se o početku ustanka, pa je Sinđelić počeo da prikuplja narod resavskog kraja za ustanak protiv osmanske vlasti.

Čim je objavljen ustanak u Orašcu, Karađorđe je o tome obavestio Stevana Sinđelića. Stevan Sinđelić je odmah pobunio celu Resavu. Osmanlije, koji su bili u Ćupriji, čim su čuli za ustanak Srba kreću protiv ustanika.

Stevan Sinđelić je to na vreme saznao, pa ih je spremno dočekao na Jasenjaru, između Svilajnca i Ćuprije i potukao do nogu. To je bilo njegovo prvo bojevanje i prvi ratni uspeh. Posle toga, Sinđelić je učestvovao u boju na Ivankovcu sa Milenkom Stojkovićem i Petrom Dobrnjcem, gde su svi skupa pobedili Hafis-pašu, kad im je Karađorđe došao u pomoć.U boju na Ivankovcu, Stevan Sinđelić se pokazao kao dobar i sposoban vojskovođa, pa ga je Karađorđe postavio za resavskog vojvodu.

Nakon boja na Ivankovcu, Stevan Sinđelić je sa Dobrnjcem ratovao po moravskoj dolini i osvojio: Ćupriju, Paraćin i Ražanj, do Deligrada. Tu su iskopali i utvrdili velike i jake šančeve u kojima su dočekali niškog Huršid-pašu sa mnogobrojnom vojskom, u isto vreme kada je bio boj na Mišaru (1806. godine).

Posle 1807. i kratkog predaha, došla je za srpske ustanike sudbonosna 1809. godina.
Kod Kamenice, sela nadomak Niša, Srbi su imali 6 šančeva. U prvom šancu (na brdu Čegar) je bio vojvoda Stevan Sinđelić sa svojih 3.000 Resavaca. Kad su Osmanlije saznali da su se dvojica vojvoda, Hajduk Veljko i Petar Dobrnjac povukli s vojskom, i da su usled toga Srbi oslabili, krenuli su jakom vojskom na srpske položaje na Čegru.Boj je počeo u jutarnjim časovima 19. maja 1809. (31. maja po novom kalendaru). Osmanlije su jurišali četiri puta, ali su ih Sinđelićevi junaci odbili. Naposletku, preko onih koji su izginuli i ispunili rovove oko šanca, Osmanlije su na juriš ušli u šanac. Borba puškama, pretvorila se u borbu kundacima, noževima, i golim rukama. Osmanlije su stalno dobijale pojačanje, dok je Sinđelić na kraju ostao sam.

Kad je Stevan Sinđelić video da ne može Osmanlije isterati iz šanca i da je mnogo Srba izginulo, a da ne bi pao živ u osmanske ruke, opalio je iz svoje kubure u punu burad baruta i tako je završio boj. Tom prilikom poginulo je 6.000 Osmanlija i svi preostali Srbi.

Posle ove pogibije niški paša naredio je da se sve srpske glave odseku i odnesu u Niš. Ćurčije su odrali glave i predali ih paši koji je naredio da se sazida Ćele-kula. I dan danas ovaj spomenik palim čegarskim braniocima nalazi se u Nišu i pretvoren je u spomen obeležje.

Njegovi potomci postoje u selu Grabovac.

Izvor: Kurir

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

bili piton

31.05.2015 10:18

Kakva bajka o pucnju u bure :)

ODGOVORITE
Name

BL

31.05.2015 10:21

Nek' je vjecna slava Vojvodi Stevanu Sindjelicu i svim stradalim Srbima u odbrani srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

pucanj

31.05.2015 11:01

Jednim metkom u bure i 6000 Turaka ode u vjecna lovista.. cemu mi djecu učimo

ODGOVORITE
Name

km

31.05.2015 13:47

... i svi preostali Srbi.

Name

pera trta

13.09.2016 18:40

Tvoji su verovatno bili na sprotnoj strani od Sinđelića

Name

Istorija

31.05.2015 13:28

Necemo mi iz mitomanije a ni mitomanija iz nas. Slava Stevanu i svima al dal znamo pravu istoriju.

ODGOVORITE
Name

pero

31.05.2015 13:47

gdje nađe u jednom dvoristu 6000 dusa to je prica bila jedna baka isla u sipurke

ODGOVORITE
Name

Istorija Balkana

31.05.2015 14:00

Preuveličavanje,laganje ,negiranje,falsifikovanje,tekstovi sa dozom mržnje prema drugima je istorija Balkana i odnosi se i na Srbe,Hrvate i Bošnjake!

ODGOVORITE
Name

hercegovina

31.05.2015 22:46

Vama muslimanima je to tesko da shvatite jer vi nemate vojskovodje kao Srbi niti znate sta znaci 'Boj ne bije svijetlo oruzje, no boj bije srce u junaka'. Zbog Sindjelica i palih srpskih boraca poginulih u tom ustanku turski pasa je naredio da im se odrube glave i napravi kula od njih u Nisu koji je na putu za Carigrad.....tako je napravljena Cele kula od 952 srpske lobanje.A sad da cujemo vasu mitomaniju o Srebrenici i da jednostavno shvatite da vas je Alija zajedno sa Naserom sve zrtvovao i pobio.

ODGOVORITE
Name

Re hercegovac

02.06.2015 07:35

Kako muslimani nemaju junaka??? A Kraljevic Marko (turski vazal),Karamurat...da ne nabrajam,informisi se malo prije nego pocnes lupati.