Позив на саслушања због поплава у мају?

Челници појединих републичких институција могли би бити јавно саслушани у вези са дјеловањем током прошлогодишњих катастрофалних поплава.

Република Српска 30.05.2015 | 21:41
Позив на саслушања због поплава у мају?

Тај приједлог биће изнесен на сједници Анкетног одбора за утврђивање дјеловања надлежних институција током поплава које су Републику Српску задесиле у мају прошле године. Одбор, који је формиран у склопу Народне скупштине Српске, требало би да се састане почетком идућег мјесеца.

Члан Анкетног одбора Бранислав Бореновић каже да је прегледао материјале који су им достављени и да су многа питања остала без одговора.

- Затражићу да обавимо неку врсту испитивања, јер имамо право да позовемо на јавно саслушање челнике институција, установа и јавних предузећа како бисмо се упознали са њиховим поступањем. Имам питања и за министра финансија и Владу РС, директоре и друге који су били дужни да дјелују током поплава. На сједници Анкетног одбора представићу списак руководилаца институција са којима би требало да буду обављени разговори - рекао је Бореновић.

Он каже да у достављеним извјештајима многе ствари нису јасне.

- Извјештаји су прилично конфузни, стари и не дају квалитетне информације одбору који на основу њих треба да сачини квалитетан извјештај - сматра Бореновић.

Анкетни одбор је у новом сазиву, који је именован послије конституисања Народне скупштине, први пут засједао у другој половини априла. Тада су се упознали са извјештајима институција и установа о њиховом раду током поплава. Предсједник одбора Јасна Лукић казала је да су им из Владе, министарстава, Републичке управе цивилне заштите, Робних резерви, повјереника који су били именовани за Шамац и Добој, невладиних организација и са других адреса пристигла три велика регистратора докумената.

- У току је креирање прелиминарног извјештаја о поступању током прошлогодишњих поплава, а он би требало да буде разматран на другом састанку одбора почетком јуна. Извјештај би се могао наћи на сједници Народне скупштине РС у јулу - рекла је Лукићева.

Анкетни одбор Народне скупштине РС је привремено тијело формирано са задатком да анализира активности које су за вријеме и непосредно послије поплава спровођене на локалном и републичком нивоу.

Штета од поплава у Српској процијењена је на око двије милијарде марака.

Јасна Лукић је казала да нису тачне тврдње члана Анкетног одбора Здравка Крсмановића да ни годину након поплава одбор није добио извјештај о утрошку 114 милиона КМ из Фонда солидарности за обнову РС.

- У пристиглим материјалима је извјештај Министарства финансија РС у којем је дата табела исплата из Фонда солидарности. Једина замјерка је да су подаци из септембра и требало би да буду допуњени - рекла је Лукићева и додала да не може бити ништа сакривено, јер рад Фонда прати и његов Управни одбор на чијем је челу посланик из опозиције.

Извјештаје доставили

* Влада РС

* Локалне заједнице

* Цивилна заштита

* Робне резерве

* Повјереници

* Невладин сектор

(Глас Српске)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дрекавац

30.05.2015 19:32

...И, тај предлог неће проћи гласање у анкетном одбору, а ако којим случајем и прође, неће бити усвојен у дневни ред скупштине, а ако буде и ушао у дневни ред, неће бити изгласано ништа што би угрозило владајућу хунту. Крај приче прије почетка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

30.05.2015 20:53

Хоце ли се сазнати ко је и због цега поплавио Бањалуку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

31.05.2015 07:54

Вјероватно је киса поплавила када је онолико падала!

Name

марко самардзиц

31.05.2015 05:28

Политицари би поплаве сваке године!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

31.05.2015 06:45

Чињеница је да у РС уназад 20 година ама баш ништа не штима у државним институцијама, локалној управи, разним јавним предузећима итд. Неписмењаци су преузели све. Ко је издавао урбанистичке сагласности за градњу објеката на клизиштима? Ко је издавао градјевинске дозволе за стамбене и пословне објекте у котлинама које лако могу бити поплављени? Ко је издавао градјевинске дозволе за градњу кућу у коритима ријека и на самој обали? Наравно да је Бањалука поплављена кад су неписмену будалу именовали за директора ХЕ Бочац и кад тим државним предузећем управља корупција и негативна селекција као и сваким другим. Ништа заједницу не кошта као корупција и негативна селекција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прц

31.05.2015 12:05

Васо Митриц???

ОДГОВОРИТЕ