Poziv na saslušanja zbog poplava u maju?

Čelnici pojedinih republičkih institucija mogli bi biti javno saslušani u vezi sa djelovanjem tokom prošlogodišnjih katastrofalnih poplava.

Republika Srpska 30.05.2015 | 21:41
Poziv na saslušanja zbog poplava u maju?

Taj prijedlog biće iznesen na sjednici Anketnog odbora za utvrđivanje djelovanja nadležnih institucija tokom poplava koje su Republiku Srpsku zadesile u maju prošle godine. Odbor, koji je formiran u sklopu Narodne skupštine Srpske, trebalo bi da se sastane početkom idućeg mjeseca.

Član Anketnog odbora Branislav Borenović kaže da je pregledao materijale koji su im dostavljeni i da su mnoga pitanja ostala bez odgovora.

- Zatražiću da obavimo neku vrstu ispitivanja, jer imamo pravo da pozovemo na javno saslušanje čelnike institucija, ustanova i javnih preduzeća kako bismo se upoznali sa njihovim postupanjem. Imam pitanja i za ministra finansija i Vladu RS, direktore i druge koji su bili dužni da djeluju tokom poplava. Na sjednici Anketnog odbora predstaviću spisak rukovodilaca institucija sa kojima bi trebalo da budu obavljeni razgovori - rekao je Borenović.

On kaže da u dostavljenim izvještajima mnoge stvari nisu jasne.

- Izvještaji su prilično konfuzni, stari i ne daju kvalitetne informacije odboru koji na osnovu njih treba da sačini kvalitetan izvještaj - smatra Borenović.

Anketni odbor je u novom sazivu, koji je imenovan poslije konstituisanja Narodne skupštine, prvi put zasjedao u drugoj polovini aprila. Tada su se upoznali sa izvještajima institucija i ustanova o njihovom radu tokom poplava. Predsjednik odbora Jasna Lukić kazala je da su im iz Vlade, ministarstava, Republičke uprave civilne zaštite, Robnih rezervi, povjerenika koji su bili imenovani za Šamac i Doboj, nevladinih organizacija i sa drugih adresa pristigla tri velika registratora dokumenata.

- U toku je kreiranje preliminarnog izvještaja o postupanju tokom prošlogodišnjih poplava, a on bi trebalo da bude razmatran na drugom sastanku odbora početkom juna. Izvještaj bi se mogao naći na sjednici Narodne skupštine RS u julu - rekla je Lukićeva.

Anketni odbor Narodne skupštine RS je privremeno tijelo formirano sa zadatkom da analizira aktivnosti koje su za vrijeme i neposredno poslije poplava sprovođene na lokalnom i republičkom nivou.

Šteta od poplava u Srpskoj procijenjena je na oko dvije milijarde maraka.

Jasna Lukić je kazala da nisu tačne tvrdnje člana Anketnog odbora Zdravka Krsmanovića da ni godinu nakon poplava odbor nije dobio izvještaj o utrošku 114 miliona KM iz Fonda solidarnosti za obnovu RS.

- U pristiglim materijalima je izvještaj Ministarstva finansija RS u kojem je data tabela isplata iz Fonda solidarnosti. Jedina zamjerka je da su podaci iz septembra i trebalo bi da budu dopunjeni - rekla je Lukićeva i dodala da ne može biti ništa sakriveno, jer rad Fonda prati i njegov Upravni odbor na čijem je čelu poslanik iz opozicije.

Izvještaje dostavili

* Vlada RS

* Lokalne zajednice

* Civilna zaštita

* Robne rezerve

* Povjerenici

* Nevladin sektor

(Glas Srpske)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Дрекавац

30.05.2015 19:32

...И, тај предлог неће проћи гласање у анкетном одбору, а ако којим случајем и прође, неће бити усвојен у дневни ред скупштине, а ако буде и ушао у дневни ред, неће бити изгласано ништа што би угрозило владајућу хунту. Крај приче прије почетка.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

30.05.2015 20:53

Hoce li se saznati ko je i zbog cega poplavio Banjaluku?

ODGOVORITE
Name

banja luka

31.05.2015 07:54

Vjerovatno je kisa poplavila kada je onoliko padala!

Name

marko samardzic

31.05.2015 05:28

Politicari bi poplave svake godine!!!

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

31.05.2015 06:45

Činjenica je da u RS unazad 20 godina ama baš ništa ne štima u državnim institucijama, lokalnoj upravi, raznim javnim preduzećima itd. Nepismenjaci su preuzeli sve. Ko je izdavao urbanističke saglasnosti za gradnju objekata na klizištima? Ko je izdavao gradjevinske dozvole za stambene i poslovne objekte u kotlinama koje lako mogu biti poplavljeni? Ko je izdavao gradjevinske dozvole za gradnju kuću u koritima rijeka i na samoj obali? Naravno da je Banjaluka poplavljena kad su nepismenu budalu imenovali za direktora HE Bočac i kad tim državnim preduzećem upravlja korupcija i negativna selekcija kao i svakim drugim. Ništa zajednicu ne košta kao korupcija i negativna selekcija.

ODGOVORITE
Name

prc

31.05.2015 12:05

Vaso Mitric???

ODGOVORITE