Сакашвили постао гувернер у Украјини

Украјински предсједник Петро Порошенко именовао је бившег грузијског предсједника Михаила Сакашвилија за гувернера стратешки значајне области Одеса.

Свијет 30.05.2015 | 21:20
Сакашвили постао гувернер у Украјини

Порошенко је ово саопштио у живом телевизијском преносу у црноморској луци, заједно са Сакашвилијем, назвавши бившег грузијског предсједника "великим пријатељем Украјине".

„У Одеси је и даље присутан велики број проблема: очување суверенитета, територијалног интегритета, независности и мира“, рекао је Порошенко.
Контроверзно именовање Сакашвилија за гувернера јужне обалске области сигнал је из Кијева Москви, да остаје на проевропском путу упркос крвавом конфликту на истоку за који украјинске власти оптужују Кремљ, навео је АФП.

„Наш главни циљ је да оставимо вјештачке конфликте, који су вјештачки наметнути овом изузетном друштву“, рекао је Сакашвили након именовања.

„Заједно са предсједником и његовим тимом изградићемо нову Украјину“, додао је Сакашвили.

Бивши грузијски предсједник од фебруара ради као савјетник Порошенка и додијељено му је украјинско држављанство непосредно прије именовања.

Сакашвили (46) је био предсједник Грузије од 2004. до 2013, а био је мета критика опозиције због ауторитарног поступања. Од окончања предсједничког мандата налази се у егзилу у САД.

У земљи се, у међувремену суочава са бројим оптужбама проистеклим из времена док се налазио на власти, укључујући оптужбе за корупцију.

У септембру, суд у Грузији замрзао је Сакашвилију и члановима његове породице банковне рачуне и имовину.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВЕКИ

30.05.2015 19:48

ИГРАЛЕ СЕ УСТАШЕ И ЈЕДАН И ДРУГИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

31.05.2015 10:20

Оде и Одеса у Русију са овим америцким го...

ОДГОВОРИТЕ