Sakašvili postao guverner u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko imenovao je bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija za guvernera strateški značajne oblasti Odesa.

Svijet 30.05.2015 | 21:20
Sakašvili postao guverner u Ukrajini

Porošenko je ovo saopštio u živom televizijskom prenosu u crnomorskoj luci, zajedno sa Sakašvilijem, nazvavši bivšeg gruzijskog predsjednika "velikim prijateljem Ukrajine".

„U Odesi je i dalje prisutan veliki broj problema: očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i mira“, rekao je Porošenko.
Kontroverzno imenovanje Sakašvilija za guvernera južne obalske oblasti signal je iz Kijeva Moskvi, da ostaje na proevropskom putu uprkos krvavom konfliktu na istoku za koji ukrajinske vlasti optužuju Kremlj, naveo je AFP.

„Naš glavni cilj je da ostavimo vještačke konflikte, koji su vještački nametnuti ovom izuzetnom društvu“, rekao je Sakašvili nakon imenovanja.

„Zajedno sa predsjednikom i njegovim timom izgradićemo novu Ukrajinu“, dodao je Sakašvili.

Bivši gruzijski predsjednik od februara radi kao savjetnik Porošenka i dodijeljeno mu je ukrajinsko državljanstvo neposredno prije imenovanja.

Sakašvili (46) je bio predsjednik Gruzije od 2004. do 2013, a bio je meta kritika opozicije zbog autoritarnog postupanja. Od okončanja predsjedničkog mandata nalazi se u egzilu u SAD.

U zemlji se, u međuvremenu suočava sa brojim optužbama proisteklim iz vremena dok se nalazio na vlasti, uključujući optužbe za korupciju.

U septembru, sud u Gruziji zamrzao je Sakašviliju i članovima njegove porodice bankovne račune i imovinu.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

VEKI

30.05.2015 21:48

IGRALE SE USTAŠE I JEDAN I DRUGI

ODGOVORITE
Name

Md

31.05.2015 12:20

Ode i Odesa u Rusiju sa ovim americkim go...

ODGOVORITE