Да ли сте размазили бебу?

Природно је да у првим месецима родитељи одговарају на све бебине потребе, али како дете расте, маме и тате треба да избегавају да скачу на сваки бебин „миг”, како је не би размазили.

Занимљивости 30.05.2015 | 10:48
Да ли сте размазили бебу?

Родитељ има важну улогу, можда и најважнију на свету, да се потруди да од тек рођеног бића временом формира квалитетног човека. Тај процес је дуг и тежак, зато се са васпитањем почиње од најмлађег узраста. Наравно, у првим месецима живота бебе маме и тате природно одговарају на све њене потребе. Међутим, како дете расте, упознаје свет и придобија родитељску пажњу, психолози саветују да избегавате следеће ствари, како га не бисте размазили "од пелена":

- Бебу узимајте у наручје чим заплаче само у прва три месеца, јер јој је до тада потребно да се осећа сигурно и развије поверење у родитеље. Након овог периода, слободно је пустите да плаче дуже, сачекајте да се сама смири. Ако не вреди, пре него што јој приђете, покушајте да је умирите причањем или певушењем.

- Дете од девет месеци већ зна да плачом може да "позове" родитеље и привуче им пажњу, па покушајте да откријете да ли плаче јер има неки проблем или жели друштво и утеху.

- Нежно љуљушкање у наручју, које успављује, пожељно је да мајке и очеви практикују док беба не напуни три, четири месеца. После тога то задовољство полако проредите, да бисте временом сасвим ускратили. Веома је важно да дете научи да заспи само, без мажења у рукама.

- Ван домашаја одојчета држите све оно чиме не бисте волели да се игра кад мало порасте. Старији нису свесни колико мала деца брзо "упијају" информације, зато им склоните из видног поља кључеве, мобилни телефон, даљински управљач... Многи родитељи се жале да им двогодишњаци и трогодишњаци баш то траже, а то је вероватно зато што су им те ствари стално биле пред очима и гледали су чежњиво како родитељи њима рукују. Добро би било да око бебе буду само предмети којима може да се забавља и стави их у уста.

- Када грицкате нешто, природно је да малишани пожеле да то пробају. Зато се и пред бебама трудите да једете здраве намирнице, воће, поврће, млечне производе, а чипс и остале грицкалице. Такође, немојте давати детету да проба вашу храну чим заплаче и пружи руку ка њој, већ сачекајте минут, два да се смири. Тако ће да научи да не може све да добије исте секунде када заплаче.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар